СРНА, 18. 2. 2023, Систематско рушење православних гробаља у Федерацији

Косово и Метохија: Задушнице на српском гробљу Фото: Србин.инфо

Косово и Метохија: Задушнице на српском гробљу Фото: Србин.инфо

САРАЈЕВО, 18. ФЕБРУАРА /СРНА/ – У просјеку једном мјесечно долази до скрнављења православних објеката и гробаља на територији Федерације БиХ /ФБиХ/, а скоро никада нису пронађени извршиоци ових кривичних дјела почињених из националне и вјерске мржње, подаци су Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ.

Из овог одбора позивају федерални МУП да процесуира извршиоце ових кривичних дјела.

„Позивамо све Србе који утврде да је дошло до оштећења гробаља да нам се јаве како би поднијели кривичне пријаве против извршилаца“, наводи се у саопштењу.

Из Одбора истичу да велики број напада на православна гробља није дио малољетничке делинквенције, него општег амбијента у којем је православље постављено као противник другим религијама, а самим тим друге нације имају негативан однос према православљу што утиче и на генерално јавно мњење у ФБиХ.

Наводећи да на данашње православне задушнице желе да подсјете јавност на системско рушење православних гробаља у ФБиХ, из Одбора додају да у том ентитету постоји око 1.121 локалитет са православним гробљима и да не постоји општина гдје нису рушени православни споменици.

„Срби који за православне празнике обилазе гробља сваке године буду непријатно изненађени, јер су гробља редовно мета вандалског понашања“, наводе из Одбора.

У протеклих пет година православни споменици на гробљима рушени су на сљедећим локацијама – Љубетово, Мошћаница и Осојница поред Зенице, Суботиња и Караула поред Какња, Горње Бабице поред Лукавца, Брезичани код Доњег Вакуфа, у бихаћком насељу Нова четврт, у Горњој Саници у општини Кључ, у селу Гостовић у општини Завидовићи, у Возући поред Завидовића, у Горњој Маочи у општини Сребреник, гробљу Дурач поред Грачанице, Кривача и Врнојевићи у општини Живинице, те у Дубници поред Калесије.

Такође, православни споменици на гробљима рушени су у Оловци поред Кладња, Трновац поред Тузле, Видаковићи и Горњи Раковац поред Маглаја, Лозна и Жељова поред Бановића, Загајница у општини Олово, Мекиш поред Тешња, Шарића брдо и на Комару поред Травника, те Трновац-Опара Нови Травник.

Споменици су рушени и у православном гробљу у Пламеницама поред Кључа, у селу Баре поред Хаџића, Дивјача код Семизовца – Илијаш, старом православном гробљу Младош поред Бусоваче, Љешево поред Илијаша, те у насељима Осијек и Бријешће поред Сарајева.

„У свим сарајевским општинама гдје је православно гробље рушени су споменици, а тако је и у Мостару и Ливну“, наводе из Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ и додају да све њихове наводе медији могу да провјере путем федералног и кантоналних министарстава унутрашњих послова.

 

 

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed