Вести онлајн, 3. 6. 2023, Сад би да отму и Дечане!

Надежда Петровић, Манастир Високи Дечани, уље на картону, 1913, МСУ Фото: Википедија

Надежда Петровић, Манастир Високи Дечани, уље на картону, 1913, МСУ Фото: Википедија

У сенци догађаја на северу Косова и Метохије, али и апела најрелевантнијих европских и светских институција да привремене власти у Приштини врате одузету земљу манастиру Високи Дечани, на сајту Упознајте Косово, намењеном туристима са Запада, осванула је нова подвала. У делу у коме се описују “културно-историјске знаменитости”, тврди се не само да су овај манастир пројектовали и саградили Албанци, већ и да је на земљи “старог албанског племена Гаши”!

 

Фалсификовање чињеница

Доцент др Јасмина С. Ћирић, историчар уметности и професор Универзитета у Крагујевцу, експерт за српску средњовековну баштину, каже да је била шокирана оним што је прочитала.

– Реч је о директном фалсификовању историјског и културног идентитета манастира Дечани, што је у супротности са свим валидним законским актима заштите наслеђа. То је само један од примера затирања споменичких материјалних доказа о вековном настајању и успону српске државе и духовности на тлу КиМ – истиче она и додаје да се у лажима иде дотле да се свесно погрешно цитирају неки српски историчари из 19. века.

Баш у опису Дечана се, како указује, наводи да су “чак и Срби признали” да Немањићи “нису били способни” за градњу цркава и манастира, не само на простору КиМ, већ и Северне Македоније.

– То је тако грубо фалсификовање историјских чињеница да сам шокирана. О свему сам одмах обавестила Сектор за савремено стваралаштво српског Министарства културе и очекујем да ће предузети даље кораке – прича она.

 

Лажирана историја

Наша саговорница указује и да је по истом “моделу” лажирана и историја других цркава и манастира у покрајини.

– Грачаницу описују као манастир који је настао тако што су “Срби реконструисали албанску цркву из 14. века”. Истоветно се говори и о тврђави на Новом Брду, али и о Цркви Љевишкој у Призрену, манастиру Девич, па чак и Пећкој патријаршији.

Најгоре у свему је што овај интернет туристички водич о Косову води фотограф и блогер из Приштине Бујар Гаши који је за тај пројекат добио награду Амбасаде Норвешке у Приштини, где су били присутни и амбасадори осталих западних земаља које су признале Косово. Оно што чуди је да је фалсификована историја Дечана објављена баш у периоду када су те исте земље затражиле од власти у Приштини да манастиру хитно врате одузету земљу – истиче наша саговорница.

Др Ћирић објашњава да је оваквом “ревизијом историје” грубо прекршен читав низ међународних закона и прописа који регулишу ову тематику.

– Постоји више међународних и националних законских аката који представљају правни основ по којем је Србија једина позвана да штити, обнавља и чува своју културну баштину на КиМ. Од Хашке конвенције из 1954, преко Ванкуверске декларације из 1976, до Европске конвенције о очувању архитектонске баштине из 1985. – истакла је Ћирићева.

 

Споменик Унеска

Др Јасмина С. Ћирић подсећа да је манастир Дечани на листи споменика светске културне баштине Унеска, а да је 2021. уврштен на листу седам најугроженијих места културне баштине у Европи.

– У саопштењу Европа Ностре истиче се да се “манастир Дечани повремено суочава и са неоснованим покушајима ревизије културног и историјског идентитета верског наслеђа, тенденцијом која није у складу са европским и међународним принципима тачне историјске и уметничке интерпретације историјских споменика и локалитета културног наслеђа” – наглашава она.

 

Ђорђе Баровић – Вести

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed