РТРС, Срна, 1.7.2017, Обиљежен Дан сјећања на Јадовно

Велебит: обиљежен Дан сјећања на Јадовно  Фото: Глас Српске

Велебит: обиљежен Дан сјећања на Јадовно Фото: Глас Српске

Код Шаранове јаме на Велебиту данас је обиљежен Дан сјећања на Јадовно 1941. године и 76 година од страдања 40.000 људи у комплексу усташких логора смрти Госпић-Јадовно-Паг током Независне Државе Хрватске.

Парастос је служен за 38.010 православних Срба убијених у комплексу овог система усташких логора, а потом су предсједник Републике Српске Милорад Додик и министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић, те потомци жртава и бројни ходочасници положили вијенце.

Додик је истакао да не смију бити заборављене жртве усташких покоља.

– Тешко је и опростити, али смо овдје да одамо почаст страдалима. Овдје је убијено 40.000 Срба који су доведени из БиХ, Хрватске и Србије. Страдали су обични људи, али и они који су били дио националне елите – рекао је Додик новинарима послије парастоса.

Он је подсјетио да су Италијани у Другом свјетском рату због звјерстава усташа забранили комплекс концентрационог логора Госпић-Јадовно–Паг.

– Ово је био пројекат тадашње Независне Државе Хрватске, која је жељела да трећину Срба побије, трећину покрсти и трећину расели – подсјетио је Додик.

Он је истакао да ће помоћи изградњу капеле код Шаранове јаме.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић рекао је да је Шаранова јама свето мјсто за српски народ.

– Обавеза нас је да будемо присустни на оваквим мјестима, а наш народ мора да се сјећа свих својих жртава – нагласио је Иванић.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић навео да су злочини усташа били свирепи, да су дјеца убијана, што не смије бити заборављено.

Предсједник Удружење „Јадовно 1941″ Душан Басташић захвалио је званичницима и ходочасницима што су присуствовали обиљежавању Дана сјећања на Јадовно и напоменуо да злочини над Србима не смију бити заборављени.

Након парастоса ходочасници су посјетили јаму под Гргиним Бријегом, уз коју постављен часни крст који је освештан у Храму Светог Саве у Београду.

Ходочасници су потом пјешачили два километра до мјеста, гдје је некада био сабирни логор Јадовно у Чачића доцу. Код часног крста, који је на овом мјесту постављен 2012. године, учесници сабрања задржали су се око сат времена.

У повратку су ходочасници посјетили Меморијални центар „Никола Тесла“ у Смиљану, након чега је у селу Медак, поред Манастира Усјековања главе Светог Јована организовано послужење за ходочаснике.

Организатори овог молитвеног окупљања су Удружење „Јадовно 1941″ и Епархија горњокарловачка.

Удружење „Јадовно 1941″ осми пут организовало је обиљежавање Дана сјећања на Јадовно 1941. године и 76 година од страдања 40.000 људи у комплексу усташких логора смрти Госпић-Јадовно-Паг током НДХ.

Комплекс концентрационих логора Госпић-Јадовно-Паг, познат и под именом Госпићка група логора, био је први организовани ликвидациони комплекс усташких логора намијењених уништењу Срба и Јевреја у тадашњој НДХ.

У комплексу логора смрти Јадовно, према до сада прикупљеним подацима који нису коначни, на најбруталнији начин убијено је 40.123 људи, углавном Срба.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed