НСПМ, Н1, 14.11.2021, У Великој Хочи оскрнављен споменик посвећен убијеним и киднапованим Србима из Ораховца, поломљен је крст, оборен јарбол са заставом и однета српска тробојка

Велика Хоча: Оскрнављен споменик ликвидираним Србима, новембар 2021. Фото: Вечерње новости

Велика Хоча: Оскрнављен споменик ликвидираним Србима, новембар 2021. Фото: Вечерње новости

У Великој Хочи је оскрнављен споменик посвећен убијеним и киднапованим Србима са територије општине Ораховац. Како је саопштила Канцеларија за Косово и Метохију, поломљен је крст на споменику страдалима, оборен јарбол са заставом и однета српска тробојка која је ту стајала.

Ова знамења постављена су у Великој Хочи у спомен на 84 страдала Србина са територије ове општине током 1998. и 1999. године.

Како наводи Канцеларија, случај је пријављен Косовској полицији, „а посебно забрињава чињеница да више од сат времена њихови припадници нису нашли за сходно да изађу на увиђај“.

„То довољно говори о опструкцији приштинских власти и неспремности да се злочини над Србима и њиховим светињама адекватно процесуирају“, наводи се у саопштењу.

Подсећа се да ово није први пут да се спомен обележје страдалим Србима у Хочи налази на мети вандала, а у фебруару ове године оскрнављен је и споменик српским жртвама у Гораждевцу.

Велика Хоча: Спомен на нестале на Косову и Метохији Фото: ИН4С, КМ новости

Велика Хоча: Спомен на нестале на Косову и Метохији Фото: ИН4С, КМ новости

„Ова спомен обележја морала би бити места највећег пијетета и поштовања, а не места на којима ће се екстремисти иживљавати у свом мрзитељском пиру“, пише у саопштењу.

Додаје се да ће Канцеларија за Косово и Метохију „поново помоћи да се ово место највећег страдања наших сународника достојно обележи и санира настала штета, али ће захтевати и од свих инстанци, од међународних мисија, као и од званичника ЕУ да се починиоци овог и сличних недела најстроже санкционишу“.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed