РТС, 15.9.2020, Када ће бити обележени гробови српских и руских јунака са Власине

Сурдулица: Необележене хумке српских војника и руских добровољаца из 1915. године Фото: РТС screenshot

Сурдулица: Необележене хумке српских војника и руских добровољаца из 1915. године Фото: РТС screenshot

Током Првог светског рата, у октобру 1915. године, на Власини је у борбама са бугарском војском страдало више од 1.500 српских војника и руских добровољаца. Они су држали одступницу нашем народу и главнини српске војске која се пред непријатељем повлачила ка Албанији.

Српски и руски јунаци сахрањени су на шест локација на Власини, али њихове хумке нису видљиве, нити обележене, а на местима нема ни споменика, ни спомен-плоче.

Једва видљиве хумке српских војника Друге шумадијске дивизије и руских добровољаца прекривају трава, папрат и беле брезе. Више од 700 гробова је на месту званом Промаја на Власини. Председник сурудличког Субнора то место једини обилази. Пре деценију обележио га је крстом.

„Када су руски добровољци штитили српску војску, у року од пола сата погинула су 292 руска добровољца, на крају и руски добровољци су се морали повлачити. Само што је стигла српска војска овде на Промаји са великим бројем тешко рањених, налетеле су бугарске коњичке јединице, те су поскакали српски војници у постојеће ровове и нанели велике губитке бугарској војсци, али и српска војска је претрпела велике губитке“, објашњава председник Субнора у Сурдулици Драгољуб Манић.

Бугарској коњичкој јединици у помоћ су притекле јаке пешадијске снаге. Српска војска се тада повукла ка Чемернику и Кијевској чесми, оставивши на милост и немилост велики број тешко рањених које су Бугари поклали.

Друга шумадијска дивизија спречила је Бугаре да пресеку одступницу српској војсци и народу који су се од непријатеља повлачили ка Албанији.

Хумке страдалих војника се налазе на шест локација на Власини, запуштене. У локалној самоуправи кажу да је за мапирање тих места, њихово обележавање и подизање споменика, неопходна сагласност надлежног министарства.

„Општина Сурдулица се обратила захтевом надлежном министарству ради помоћи у спровођењу обавеза општине које проистичу у закону о ратним меморијалима. Још увек није добијен никакав одговор по том питању“, каже помоћник председника општине Сурдулица Драган Мицић.

ИПА пројектом прекограничне сарадње са Бугарском у плану је обнављање споменика културе, као и изградња нових.

„Средства за овај пројекат су одређена да двадесет њих тренутно постојећих рекултивишемо и ревалуизацију одредимо, а све то ћемо уз помоћ овог пројекта, када одредимо листу приоритета да узмемо и да их градимо даље“, тврди директор Културног центра у Сурдулици Сузана Станковић Алексић.

У општини Сурдулица има више од тридесет споменика и спомен-табли које су подигнуте у знак сећања на јунаке и личности из Другог светског рата.

 

 

Данијела Манић Стоилковић

 

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed