РТС, 29. 6. 2023, Помен српским борцима из Другог балканског рата – 110 година Брегалничке битке [Мапа]

Каленица (Штип): Простор некадашње спомен-костурнице 6.000 војника Краљевине Србије погинулих на Брегалници, данас метео-станица Фото:  Prvisvetskirat.rs

Каленица (Штип): Простор некадашње спомен-костурнице 6.000 војника Краљевине Србије погинулих на Брегалници, данас метео-станица Фото: Prvisvetskirat.rs

Код Штипа у Северној Македонији обележено је 110 година од Битке на Брегалници. Спомен-плочом означено је место страдања српских војника за време Другог балканског рата. Делегација Србије положила венце.

На брду крај Штипа је спомен-плоча, на месту где је по пројекту Ивана Мештровића, подигнута капела са костурницом, па срушена. На месту капеле је метеоролошка станица.

„Ту где је стајала спомен-плоча је костурница дубока три до четири метра. Ту су сад инструменти. Шест хиљада људи је ту сахрањено. И мој деда Мита, по мајци, ту почива“, каже проф. др Бора Ристић, почасни председник Удружења за заштиту и очување српских споменика у Северној Македонији.

Изненадним нападом дотадашњих савезника, Бугарске, почела је Брегалничка битка, и трајала до 9. јула. Тако је почео Други балкански рат.

„Страдало је са српске стране, скоро 16.500 војника. На овом месту, своју вечну кућу мислили су да ће наћи њих преко 6.000. Несрећа данашњег тренутка је што се окупљамо око спомен-плоче, али је срећа што до пре осам година није било ни ње. Данас је ту, а не на гробном месту крипте и капеле која се овде налази“, каже Никола Селаковић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.


Мапу у новом прозору и пуној резолуцији са навигацијом можете погледати овде

Костурница у подруму школе

На више локација у Северној Македонији налазе се српски војни меморијали, костурнице, капеле, војничка гробља. Место Цера у саставу општине Македонска Каменица, има костурницу у – подруму школе.

„Специфична је по томе што је активна школа. У подруму школе је задужбина краља Александра, изграђена за војнике који су погинули на Брегалници. Налазе се и три велика саркофага“, наводи Саша Ристић, председник Удружења за заштиту и очување српских споменика у Северној Македонији.

Влага угрожава подрумске просторије и саму школу. Слично је и у другим местима.

„Можете да видите остатке остатака српских ратних или војних меморијала. Негде су потпуно уништени, као што је ситуација са Штипом, не само на брду Каленица, већ и на локацији Сењак, на локацији Градског гробља. Биле су у Штипу три капеле, а данас ни једна“, каже Селаковић.

Министарство је покренуло иницијативу – разговор са надлежнима из Владе Северне Македоније, неопходан је споразум о очувању, одржавању и реконструкицији војних меморијала, од Зебрњака до Кајмакчалана.

 

 

Миљана Николић

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed