РТС, Танјуг, 12.7.2018, Положени венци поводом годишњице Јаворског рата

Калипоље - Јаворски рат 1876-1878, споменик мајору Михаилу Илићу на горбљу српских јунака (1907) Фото: Planine.net

Калипоље – Јаворски рат 1876-1878, споменик мајору Михаилу Илићу на горбљу српских јунака (1907) Фото: Planine.net

Полагањем венаца на Калипољу, обележене су 142. године од Јаворског рата (1876-1877), у коjем је Србија у сукобу са турским снагама изгубила близу 20.000 војника.

Венце су положили генерални секретар председника Републике Никола Селаковић, представници Војске Србије, општина Ивањица и Нова Варош. Поводом годишњице, Селаковић је отворио пут преко села Љепојевићи који повезује Златиборски и Моравички округ.

Никола Селаковић је истакао важност окупљања и љубави према прецима и њиховим великим делима, али и да се окупљања обележавају оним што је важно за садашњост и будућност.

„Данас је таква прилика, када на један велики херојски дан наше прошлости, отварамо пут који ће додатно повезати општине Ивањицу и Нову Варош, као и јужни део Моравичког и Златиборског округа“, рекао је Селаковић, који је отворио новоасфалтирани пут преко села Љепојевића.

Према његовим речима, свако је радио колико је могао, знао и умео, а захваљујући пре свега покровитељству Александра Вучића и ентузијазму Хуманитарне организације Стара Рашка, овај велики јубилеј их је оживео.

Председник Ивањице Зоран Лазовић истиче да је ово велики дан јер се 142. година Јаворског рата обележава на најсвечанији могући начин, отварањем трасе која је од великог значаја за локално становништво.

Хуманитарна организација „Стара Рашка“ из Београда пре 10 година је на Јавору основала Сабор српске омладине из матице и расејања, а та манифестација је постала државна, ушавши пре три године у календар Војске Србије.

Председник УО те организације Војин Вучићевић каже да је поносан на планове које држава има према овом крају.

„Сви треба да подржимо да планина Јавор служи да омладина дође и да се овде окупља, а на нама и на локалним самоуправама је да изградимо потребну инфраструктуру и да направимо једну јединствену туристичку дестинацију. То је пут и начин да задржимо народ“, сматра Вучићевић.

Изгубљени Јаворски рат био је увод у победу Србије у Првом балканском рату 1912. године.

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed