СРНА, 11. 4. 2023, Припреме за обележавање Дана сјећања на жртве геноцида и 78 година покушаја пробоја из логора

У Спомен-подручју Доња Градина служен је парастос и помен свим страдалим жртвама логора Јасеновац Фото: СРНА

У Спомен-подручју Доња Градина служен је парастос и помен свим страдалим жртвама логора Јасеновац Фото: СРНА

У СВИМ ГРАДОВИМА СРПСКЕ БИЛБОРДИ ПОВОДОМ ОБИЉЕЖАВАЊА ДАНА СЈЕЋАЊА НА ЖРTВЕ ГЕНОЦИДА У ЛОГОРУ ЈАСЕНОВАЦ

 

КОЗАРСКА ДУБИЦАУ свим градовима Републике Српске почело је постављање билборда поводом обиљежавања Дана сјећања на жртве геноцида у логору Јасеновац, 23. априла у Доњој Градини.

Директор Јавне установе Спомен-подручје Доња Градина Tања Tулековић изјавила је Срни да ће акција трајати 14 дана, те да је билборд јуче постављен на граничном прелазу Доња Градина-Јасеновац, као и у многим градовима Српске.

Она је навела да је Јавна установа Спомен-подручје Доња Градина покренула ову активност, а уз сагласност Организационог одбора за обиљежавање парастоса и помен жртвама усташког злочина геноцида НДХ у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини, којим предсједава предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Из Организационог одбора за обиљежавање Дана сјећања на жртве геноцида у логору Јасеновац новинарима је потврђено да ће парастосу и помену у Доњој Градини 23. априла присуствовати делегације Републике Српске и Србије на највишем нивоу као и бројни грађани Српске, посебно ученици основних и средњих школа.

Обиљежавање Дана сјећања на јасеновачке жртве почеће у 8.30 часова Светом архијерејском литургијом у Цркви светих апостола Петра и Павла у Козарској Дубици.

Програмом комеморације, предвиђено је окупљање учесника од 9.30 до 10.00 часова у Доњој Градини.

Вијенци и цвијеће биће положени у 10.00 часова у Спомен-подручју Доња Градина, а парастос и помен јасеновачким жртвама, који укључује српску, јеврејску и ромску молитву почеће у 10.30 часова.

Меморијална академија „Завјет сјећању“ биће одржана 22. априла у Дому културе у Козарској Дубици у 19.00 часова.

 


НА „ПУTУ СЈЕЋАЊА“ ОВЕ ГОДИНЕ ОКО 60 УЧЕСНИКА

КОСTАЈНИЦА – Око 60 ученика основних и средњих школа из Костајнице и других учесника 21. априла бициклима ће прећи дионицу од Костајнице до Доње Градине и на тај начин обиљежити Дан сјећања на жртве Независне Државе Хрватске (НДХ) у логору Јасеновац, рекла је Срни начелник Одјељења за привреду, финансије и друштвене дјелатности општине Костајница Мирјана Костадиновић.

„Прошле године имали смо 16 дјеце из наше основне школе, а ове године руту од масовних гробница на Зечевом брду у Костајници до Спомен-подручја Доња Градина на бициклима би требало да пређе више од 50 ученика Основне школе `Петар Мећава` и Средњошколског центра Костајница, а укупно око 60 учесника, укључујући и одрасле бициклисте“, навела је Костадиновићева.

Она је подсјетила да су иницијатори „Пута сјећања“ дјечаци Кристијан Радомировић и Растко Адамовић који су 2021. године самоиницијативно прешли овај пут бициклима и на тај начин обиљежили, тада 76 година од пробоја јасеновачких логораша, те одали пошту свим жртвама Јасеновца.

„Општина Костајница је подржала идеју ових дјечака и већ другу годину организује овај догађај са жељом да постане традиција којом би се из наше локалне заједнице послала порука о потреби његовања културе сјећања на страдање народа Поткозарја“, навела је Костадиновићева.

Хиљаду седамдесет три логораша покушала су пробој 22. априла 1945. из логора Јасеновац, а 169 је преживјело.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed