Срна, 23.11.2015, Први састанак поводом обиљежавања 100 година од интернације Срба

ДОБОЈ, 26. НОВЕМБРА /СРНА/ – У организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, у Добоју је данас одржан први састанак поводом обиљежавања 100 година од интернације Срба у добојски логор у Првом свјетском рату – 27. децембар, када је извршен први геноцид над српским народом у тада цивилизованој Европи.

Предсједник Пододбора Велимир Дуњић рекао је да је датум интернације Срба у добојски логор Влада Републике Српске означила као датум од републичког значаја, а који је у претходном периоду скриван од јавности.

„Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова приступио је обиљежавању на вријеме, данас смо имали први састанак на коме је изнесен приједлог обиљежавања“, рекао је Дуњић новинарима у Добоју.

Дуњић је навео да програм обиљежавања почиње 26. децембра у 17.00 часова изложбом фотографија и документа у Регионалном музеју у Добоју, а у 18.00 часова одржаће се Духовна академија у Центру за културу Добој.

У храму Светих апостола Петра и Павла 27. децембра у 9.00 часова, у зависности да ли ће споменик логорашима бити довршен, биће служена света архијерејска литургија, парастос након чега ће на спомен костурници бити положени вијенци.

Дуњић је најавио да ће владика зворничко-тузлански Хризостом служити свету архијерејску литургију и бесједити на Духовној академији.

Протојереј-ставрофор Мирко Николић навео је да и Црква учествује у обиљежавању интернација Срба у добојски логор, те да ће 10. децембра организовати предавање, изложбу коју реализује Архив Српске православне цркве из Београда те репринт издање Споменице добојском логору, књиге која је 1938. године била издата поводом изградње цркве у којој су свједочанства оних који су преживјели логор.

Директор добојског Центра за културу и образовање Новак Радојчић истиче да су на простору стратишта, шири рејон жељезничке станице, ријешени имовинско-правни односи како би се приступило изградњи споменика.

„Земљиште је припремљено, израђена су два велика елемента која чине суштину споменика – спомен крст висине шест и по метара и кип логораша од три метра осамдесет центиметара“, рекао је Радојчић.

Он очекује да ће до 27. децембра комплетан споменик грубо бити одрађен.

Кроз логор у Добоју, који је формирала аустроугарска власт 27. децембра 1915. године са намјером да се српско становништво пограничне зоне горњег Подриња и источне Херцеговине уклони са вијековних огњишта, прошло је 45.971 лице, од којих 17.000 жена и дјеце, док их је 12.000 страдало страшном смрћу од посљедица мучења и исцрпљивања глађу.

Намјера је била стварање тампон зоне, која је требала да раздвоји Србе у Србији од Срба у БиХ, што би омогућило лакшу и бржу асимилацију народа на овом дијелу Балкана.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed