СРНА, 17. 8. 2023, Промовисана књига ’Крвава граница‘ српског хероја са Кошара

Драгутин Димчевски, књига „Крвава граница“  Фото: Vranje.news

Драгутин Димчевски, књига „Крвава граница“ Фото: Vranje.news

Књига „Крвава граница“, која представља аутентично свједочење о борбама на Кошарама потпуковника у пензији Драгутина Димчевског, човјека који има статус српског хероја са Кошара, представљена је у Броду.

Димчевски је рекао да су се, након доношења Резолуције 1244 Савјета безбједности и Кумановског споразума, све јединице са територије Косова и Метохија повукле у унутрашњост Србије и то непоражене.

„После повлачења моја јединица-батаљон добија наређење да се расформира јер не обезбеђује свој дио границе према Албанији и Ђаковици. То нам у почетку није било баш драго, а како је време пролазило и мој батаљон одлази у заборав. То ми је тешко пало јер батаљон је поднио највећи терет 1998. и 1999. године“, изјавио је новинарима Димчевски.

Он је рекао да је размишљао да на папир стави сјећање на све догађаје из тог времена и да подигне спомен-обиљежје онима који су животе дали у одбрани отаџбине.

„Водио сам ратни дневник током НАТО агресије, а посебно након копнене агресије 9. априла на Кошарама, јер сам 67 дана био са својим борцима потезу карауле-Кошаре, где сам и командовао. Податке сам узимао од својих потчињених војника и старешина“, рекао је Димчевски.

Према његовим ријечима, Брод је 15. мјесто у којем се одржава промоција књиге, која је представљена и лани на Сајму књига, а драго му је да је за њу заинтересован велики број младих.

„Битка на Кошарама једна је од најтежих и најдужих, вођена од 9. априла до 14. јуна 1999. године. У 53. граничном батаљону 1998. и 1999. године погинуло је укупно 55 бораца и старјешина, а са другим јединицама које су учествовале тај број је 108″, рекао је Димчевски.

Бригадни генерал у пензији Зоран Лубура истакао је вриједност књиге у којој је аутор пренио своје утиске и доживљаје дешавања на Кошарама и који је подигао својеврсни споменик свом 53. граничном батаљону.

Он је истакао да је Димчевски књигом указао почаст и поштовање свима који су дали живот за слободу, а и захвалност онима који су учествовали у бици, а живи и здрави се вратили кући.

„Ту је и једно казивање непосредних учесника догађаја. Представљањем књиге покушавамо да отргнемо од заборава и пренесемо на млађе генерације како се чува и његује слобода, али и изражава захвалност свима који су дали допринос у одбрани државе и отаџбине“, рекао је Лубура.

Лубура је напоменуо а је циљ свих промоција да се сачува национално достојанство и идентитет, те да млади схвате да је неко крваво бранио оно што су наслиједили – слободу у којој уживају.

Он сматра да се код младих буди национална свијест што му је јако драго и, како каже, себе даје несебично за све то.

„То је била отворена агресија на Савезну Републику Југославију, напад копненим снагама уз подршку авијације, али наш војник кроз историју је показао да умије и зна да брани отаџбину и ни у једном тренутку не размишља о свом животу, већ како да сачува последњи педаљ земље. То су били млади који су примили први удар непријатеља и нису се ни у једном тренутку поколебали, дали су заклетву“, рекао је Лубура.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Брод Зоран Видић рекао је да је та организација у сарадњи са СУБНОР-ом из Врања и Народном библиотеком „Бранко Ћопић“ организовала промоцију ове књиге у Броду.

„Приликом парастоса на Унци, гдје је био Врањски батаљон 1992. године, договорили смо представљање књиге у Броду. Сутра ће бити потписан и меморандум између Борачке и СУБНОР-а Врање. Град Врање и општина Брод су прије неколико година потписали братимљење, а сада је остало на нама који смо били иницијатори свега тога“, рекао је Видић.

Промоција је одржана у просторијама Скупштинске сале у Броду.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed