СРНА, 10. 9. 2018, Возућа – Симбол страдања српског народа

Манастир Свете Тројице, Возућица, Завидовићи (14. век) Фото: РТРС

Манастир Свете Тројице, Возућица, Завидовићи (14. век) Фото: РТРС

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом поручио је да је Возућа симбол страдања српског народа у отаџбинском рату и захвалио свима који чувају успомену на њих.

Митрополит дабробосански Хризостом почео је служење Свете литургије у Цркви Светог Ђорђа у насељу Стог код Возуће поводом обиљежавања 23 године од прогона 1.920 српских породица са подручја Возуће, долине ријеке Криваје и јужног Озрена.

„Они који су храбри да њих забораве, немају велику будућност“, поручио је митрополит Хризостом након што је у порти Цркве Светог Ђорђа у мјесту Стог у федералној општини Завидовићи освештао Спомен-крст страдалим Србима.

Митрополит Хризостом поручио је да се данас одаје помен и свим прецима који су вијековима гинули за јединство, слободу и право на постојање српског народа, на све што му је свето, породицу и дом.

Изасланик предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић рекао је да су на Возући почињени стравични злочини који ће ући у историју страдања српског народа.

Он је напоменуо да се и даље трага за посмртним остацима 126 бораца Војске Републике Српске.

„Испричали смо све приче, написали смо све што треба написати, документовали и снимили, а нажалост, још нема процесуирања“, изјавио је Драгичевић.

Он је поручио да ће се и даље причати, писати, документовати и снимати док не проради свијест у главама људи, док се не дође до правде и док злочинци не буду санкционисани.

Драгичевић је данас у порти Цркве Светог Ђорђа положио вијенац на Спомен-крст страдалима.

Вијенце су положили припадници некадашње Четврте озренске лаке пјешадијске бригаде, Завичајно удружење „Завидовићана“ из Добоја, директор Републичког центра за истарживање рата, жртава рата и тражење несталих лица Милорад Којић, представници Министарства рада и борачко-инвалидске заштите, припадници Tрећег пјешадијског/Република Српска/пука Оружаних снага БиХ, као и представници општина и борачких организација из Петрова, Добоја, Лакташа, Tеслића, Српца.

У мјесту Стог у општини Завидовићи у ФБиХ данас је завршен марш „Стазама егзодуса“ на којем је учествовало око 600 људи.

Учесници су препјешачили пут од Горње Бријеснице, преко Кврга, Малчића, Боровца, Лозне до Стога, којим су се Срби из Возуће и долине Криваје повлачили од припадника такозване Армије БиХ и плаћеника из исламских земаља који су протјерали комплетно српско становништво са ових простора.

У Квргама је за учеснике марша одржан историјски час.

Срби из Возуће протјерани су са вјековних огњишта у офанзиви такозване Армије БиХ под називом „Ураган“ или „Фарз“.

Масовно страдање Возућана догодило се од 10. до 24. септембра 1995. године када је на њих кренула офанзива 23.000 муслиманских војника Другог и Tрећег корпуса такозване Армије БиХ и одреда „Ел муџахедин“, уз подршку НАTО авијације.

Tада је спаљено 30 српских села, протјерано 1.920 српских породица са 7.680 чланова, убијено 459 бораца Војске Републике Српске и цивила, док се за 126 још трага.

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed