СРНА, 21.11.2021, Положени вијенци код споменика бану Милосављевићу

Полагање венаца код споменика бану Врбаске бановине   Светиславу Милосављевићу  Фото:  Генерални конзулат Републике Србије у Бања Луци

Полагање венаца код споменика бану Врбаске бановине Светиславу Милосављевићу Фото: Генерални конзулат Републике Србије у Бања Луци

Код споменика бану некадашње Врбаске бановине Светиславу Милосављевићу у Бањалуци данас су положени вијeнци у оквиру обиљежавања 103 године од уласка српске војске у овај град.

Вијенце су положили министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Миодраг Капор и конзул-жеран Србије у Бањалуци Весна Маринковић, затим изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић, те делегација Народне скупштине Републике Српске.

Почаст бану Милосављевићу одале су и делегације удружења из одбрамбено-отаџбинског рата и Трећег Република Српска пука.

Полагање вијенаца обављено је након „Марша слободе српске војске“ којим се симболично представља догађај из 1918. године.

У маршу центром Бањалуке учествовали су припадници Коњице Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске, статисти у униформама српске војске из Првог свјетског рата и оркестар МУП-а.

У наставку обиљежавања 103 године од уласка српске војске услиједиће обраћање званичника и пригодан умјетнички програм на платоу код Храма Христа Спаситеља.

Обиљежавање 103 године од уласка српске војске у Бањалуку почело је јутрос парастосом који је у Храму Христа Спаситеља служен за све нестале и погинуле борце и цивиле у Првом свјетском рату.

Српска војска је у Бањалуку ушла 21. новембра 1918. године.

Улазак српске војске у Бањалуку 1918. године представља велики историјски догађај који је означио слободу за српски народ на овим просторима након вишевјековног ропства под Tурцима, те од 1878. године под Аустроугарском.

Након херојске борбе и пробоја Солунског фронта, 15. септембра 1918. године, српска војска је за 45 дана ослободила Београд, а у Бањалуку је ушла 21. новембра.

У Првом свјетском рату погинуло је око 1,3 милиона Срба, готово трећина становништва тадашње Србије.

 

 

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed