Срна, 26.10.2015, Одржана пројекција филма „Дјеца“

Пројекција филма „Дјеца“ Фото: РТРС

Пројекција филма „Дјеца“ Фото: РТРС

БАЊАЛУКА, 26. ОКТОБРА /СРНА/ – У „Мултиплекс Паласу“ у Бањалуци вечерас је одржана пројекција документарног филма „Дјеца“ који на јединствен и аутентичан начин представља једино и посљедње свједочење четири преживјела родитеља, од укупно 36 очева и мајки који су у отаџбинском рату изгубили по троје дјеце.

Аутор филма „Дјеца“ Денис Бојић рекао је да овај филм носи причу коју само живот и рат могу да изњедре, а која говори о болу мајки и очева који су изгубили дјецу у посљедњем одбрамбено-отаџбинском рату.

„Ово је незамислив бол који гуши све људско у човјеку, бол од којег не смијемо и не можемо бјежати“, рекао је Бојић.

Он је додао да је идеја била да се уради људска прича и да се кроз једно немјерљиво трпљење животног терета и кроз једну од највећих српских трагедија сними филм који ће бити разумљив свакоме и који ће трајати.

„Ово је филм који се бави културом сјећања“, нагласио је Бојић.

Српски режисер Дарко Бајић рекао је да друштво мора да се залаже за то да ствари које се брзо заборављају остану забиљежене на филмској траци за генерације које долазе.

Он је поручио да ће свако ко погледа филм постати богатији на начин да ће их то водити ка томе да на сваки могући начин избјегавају сукоб са људима из окружења.

Генерални директор РТРС Драшко Милиновић рекао је да су се у припреми овог филма водили тиме да треба саосјећати са болом родитеља који су изгубили дјецу за стварање Републике Српске.

Он је додао да филм говори о истини која није требала чекати 20 година да би била испричана, те је посебно захвалио породицама које су смогле снагу да испричају своју причу с обзиром на величину бола коју носе.

„Овим филмом смо заједно оставили трајно сјећање на вашу дјецу – хероје Републике Српске“, рекао је Милиновић.

Он је захвалио предсједнику Републике Српске Милораду Додику који је подржао снимање филма.

Пројекцији филма „Дјеца“ присуствовали су предсједник Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, премијер Српске Жељка Цвијановић, посланици и министри, те остали представници политичког, друштвеног и културног живота Републике Српске.

 

САВАНОВИЋ: ФИЛМ „ДЈЕЦА“ ЈЕ ИСТОРИЈСКИ ДОКУМЕНТ

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је да је документарни филм „Дјеца“, у продукцији Радио-телевизије Републике Српске, показао сву негативност и посљедица рата.

Савановић је истакао да је овај документарни филм врло емотиван и да „оставља ожиљке“.

„Филм остаје историјски документ који ће пренијети младим генерацијама шта значи рат и које су његове посљедице“, рекао је Савановић новинарима на пријему организованом након пројекције филма.

Боса Гверо из Мркоњић Града, сестра Милеве Жупић која је изгубила три сина у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату, рекла је да је туга за најмилијима који су живот дали за Републику Српску велика и да је породицама важно да одговорни за почињене злочине одговарају.

Она је изразила задовољство што је урађен филм који ће чувати сјећање на њихове најмилије.

Зоран Лазаревић из Власенице, који је у рату изгубио оца, три брата, двије сестре и зета, рекао је да је било тешко радити овај филм који показује болне и жалосне приче, али да су задовољни што се овај пројекат показао успјешним и што ће чувати сјећање на тужне судбине.

Политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић рекао је да у свакодневним политичким и животним проблемима људи заборављају колико је рат страшна ствар и колико су велике жртве уграђене у темеље Републике Српске.

Академик Драго Бранковић сматра да је био посљедњи тренутак да се направи овакав филм, те поручио политичарима да погледају филм који ће их подсјетити на то како се и за шта народ борио.

Предсједник Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић рекла је да овај филм показује сву тугу рата и да ране никада не зарастају.

Генерални секретар Удружења „Ветерани Републике Српске“ Горан Видовић рекао је да је друштво склоно заборављању важних догађаја и чињенице на каквој је борби и крви настала Република Српска, због чега је овај филм веома важан да би то било сачувано од заборава.

Документарни филм „Дјеца“, аутора Дениса Бојића, на јединствен и аутентичан начин представља једино и посљедње свједочење четири преживјела родитеља, од укупно 36 очева и мајки који су у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату изгубили по троје дјеце.

Пријему након пројекције филма присуствовали су бројни гости из политичког, друштвеног, медијског и културног живота Републике Српске.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed