СРНА, 28.1.2018, Дан сјећања на страдале у Другом свјетском рату

Спомен, илустрација Фото: РТРС

Спомен, илустрација Фото: РТРС

ЛОНДОН, 28. ЈАНУАРА /СРНА/ – У Амбасади Србије у Лондону обиљежен је Дан сјећања на Србе, Јевреје и Роме страдале у Другом свјетском рату на територији окупиране Краљевине Југославије, који је организовала Фондација за сјећање на Јасеновац и Холокауст.

Покровитељ Дана сјећања је Министарство културе и информисања Србије, а догађају је присуствовао и амбасадор БиХ у Великој Британији Бранко Нешковић.

Отправник послова Амбасаде Србије у Лондону Наташа Марић захвалила је присутнима што су се окупили поводом Међународног дана сјећања на жрве Холокауста, који Србија од 2006. године обиљежава бројним комеморативним, културним, образовним и научним догађајима.

Тема овогодишње комеморације била је Новосадска рација 1942. године, а представник Јеврејске општине Новог Сада Соња Фиштеш је тим поводом указала и на чињеницу да је мађарско и њемачко цивилно становништво, наклоњено нацистима, најбруталније убијало Србе и Јевреје.

Директор Фондације за сјећање на Јасеновац и Холокауст Драгана Томашевић је напоменула да шира јавност Велике Британије није упозната о геноцидима почињеним на овдашњим просторима, те да је потребно да се подигне свијест о деценијама прећуткиваним злочинима, саопштено је из ове фондације.

Званице су имале прилику да погледају и фото-изложбу о Новосадској рацији, а добили су и примјерак документарног филма „Култура сјећања“ Народне универзитетске библиотеке Републике Српске.

Програм је завршен полагањем вијенаца на споменик Јалти.

Дану сјећања су присуствовали и Њено краљевско височанство принцеза Катарина, представници јерменске, ирске, шкотске, руске, турске и кипарске заједнице, те угледни представници српске дијаспоре.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed