РТРС, Срна, 17. 3. 2024, Одата почаст Споменку Гостићу, најмлађем одликованом борцу ВРС

Споменик Споменку Гостићу  Фото: РТРС, Срна

Споменик Споменку Гостићу Фото: РТРС, Срна

На мјесном гробљу Горњи Улишњак у федералној општини Маглај данас је служен парастос и одата почаст најмлађем одликованом борцу Војске Републике Српске Споменку Гостићу, којег је постхумно Медаљом за храброст „Милош Обилић“ ове године одликовао и предсједник Србије Александар Вучић.

Парастос Споменку и шесторици српских бораца, служио је свештеник Владимир Кукић који указао на потребу да се њихова дјела, доброта и страдање не смију заборавити.

„Они су нам узор и идеал како се воли родна груда“, рекао је свештеник Кукић.

Драган Трипић, Споменков полубрат, за Споменка каже да је био озбиљнији у односу на године које је имао. „Није хтио да напусти овај крај. Ров нам је био код куће и ту је и остао“, навео је Трипић.

Трипић је захвалио што је сјећање на Споменка сачувано захваљујући аутору документарног филма „Споменко на вјечној стражи“ и књиге „Споменко и Озрен“ Милету Савићу.

Савић је задовољан што је значај Споменка Гостића препознала и Србија гдје је ове године одликован постхумно Медаљом за храброст „Милош Обилић“.

„Тридесет година од како је Споменко погинуо гробље нико не дира, знамо да се налази у Федерацији. То је једна добра ствар да ни комшије (Бошњаци) немају ништа против Споменка јер знају да је био један добар и честит дјечак“, навео је Савић.

Пошту младом српском борцу, који је страдао од гранате 20. марта 1993. године, одали су чланови породице, некадаши саборци и бројни поштоваоци, као и предсједник Градског одбора СДС-а Добој Стефан Гаврић.

Гостић, петнаестогодишњи дјечак који је одбио понуду да се склони од ратних страхота и раме уз раме са комшијама и пријатељима био борац Војске Српске, погинуо је од гранате 20. марта 1993. године недалеко од свог села Јовићи на планини Озрен.

Споменко је сахрањен на мјесном гробљу Горњи Улишњак, гдје почивају његова мајка и бака.

Горњи Улишњак, као и Споменково село Јовићи, по окончању протеклог рата припали су Федерацији БиХ.

Обнову Гостићевог споменика организовали су 2017. године чланови Удружења „Насљеђе“ из Бијељине.

Млади херој са Озрена добио је спомен-бисту у Добоју, која је 20. марта 2014. године постављена у порти Храма Рођења Пресвете Богородице, а добојски умјетник Дени Божић осликао је мурал са ликом овог дјечака у Улици војводе Степе у Добоју.

Спомен-кип Гостића је 28. августа 2021. године откривен и освештан у порти Манастира Светог Николе у Петрову.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed