СРНА, 8. 3. 2024, Српска памти: Злочин над Србима у Грбавици [Мапа]

Помен, илустрација Фото: СРНА

Помен, илустрација Фото: СРНА

На мјесном гробљу у брчанском насељу Грбавица данас је служен парастос за 13 убијених цивила и војника из тог насеља које су прије 31 годину, на данашњи дан, припадници такозване Армије БиХ заробили, а потом мучки убили, и њихова измасакрирана тијела су касније размијенили.

Након парастоса, положени су вијенци и цвијеће код споменика за 43 српска борца из овог и околних насеља која су страдала у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Помену су присуствовали представници Срба у извршној и законодавној власти дистрикта, Владе Републике Српске, борачких удружења из Брчког и сусједних оштина, удружења српских породица из Брчког проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, те родбина и пријатељи српских страдалника.

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је данас да данашњи помен у Грбавици код Брчког гдје су прије 31 годину припадници такозване Армије БиХ извршили најмонструознији злочин над 13 српских војника и цивила, представља опомену да правда мора да стигне починиоце и организаторе масакра.


Мапу српских стратишта у пуном формату и са навигацијом можете погледати овде

Ђокић је након парастоса у мјесном гробљу у Грбавици код Брчког рекао да се овај злочин може сврстати у најтеже ратне злочине који су се десили у БиХ.

„Овим свједочењем желимо да подсјетимо све оне чија савјест још мирује и који се недовољно боре да правда мора бити достижна. Нећемо престати долазити на ово мјесто. Нећемо престати обиљежавати овај дан као дан великог страдања. Нека то буде упозорење свима да се никада и никоме не деси такав злочин“, поручио је Ђокић.

Он је истакао да је Република Српска одбрањена уз жртве 13 грбавичких мученика, те да је из Грбавице у протеклом рату погинуло 47 бораца Војске Републике Српске што је уто вријеме била једна четвртина становника ове мјесне заједнице.

„Дајући своје животе осигурали су српском народу слободу, осигурали су Републику Српску која живи више од 30 година“, истакао је Ђокић.

Помоћник министара рада и борачко-инвалидске заштите Небојша Видаковић рекао је да оно што је најгоре у злочину који се десио над 13 српских бораца из брчанског насеља Грбавица то што су их заробиле, мучиле, убиле а потом њихова тијела измасакрирале њихове комшије Муслимани и Хрвати.

Видаковић је истакао да правда није стигла злочинце и да је Суду БиХ требало 28 година да покрене поступке који до данас нису завршени.

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed