Срна, 8.4.2016, Хрватска политика геноцида у посљедњих 150 година

Промоција књиге: „Плакатирање геноцида“ Драга Његована, 7.4.2016.  Фото: Музеј геноцида

Промоција књиге: „Плакатирање геноцида“ Драга Његована, 7.4.2016. Фото: Музеј геноцида

БЕОГРАД, 8. АПРИЛА /СРНА/ – Књига „Плакатирање геноцида“ аутора Драга Његована, која на документован начин говори о геноциду над Србима и Јеврејима у Срему за вријеме Независне Државе Хрватске /НДХ/, доказ је више да је политика Хрватске геноцидна и већ 150 година усмјерена ка уклањању „реметилачког – српског фактора“, рекао је српски академик Василије Крестић.

Крестић је на промоцији књиге у Библиотеци града Београда оцијенио да ова књига представља изузетно вриједан документ који доприноси разобличавању геноцида учињеног у НДХ.

„Овде имамо више од 200 плаката само за Срем. Српска политика је крива што до сада није разобличено да постоји великохрватска политика и великохрватске тежње према српским територијама. Ми то морамо разобличити. Наши политичари тога морају бити свесни“, истакао је Крестић.

Он је навео да истина, која је документована, мора бити понављана да би се знало са ким Срби и Србија и данас имају посла.

Историчар Слободан Бјелица истакао је да је „Плакатирање геноцида“ значајан прилог у разоткривању истине о страдању Срба у Срему, али и упозорење да хрватске аспирације на том простору никада нису престале.

„Први геноцид у Срему десио се под Аустроугарима 1914. године. Оно што је уследило 1941. године био је поновљени геноцид. Иза оног што се данас популарно назива `командном одговорношћу` стајао је, не случајно, велики жупан сремски Петар Гвоздић“, нагласио је Бјелица.

Аутор књиге Драго Његован каже да је током више година у 11 институција прикупио 200 плаката које је НДХ штампала с циљем застрашивања становништва Срема.

Он је нагласио да су током Другог свјетског рата Хрвати чинили све да Срем етнички очисте од Срба, али да су их Нијемци у томе спријечили јер би без српских пољопривредника остали без хране на том фронту.

„Нажалост, изложби ових плаката није било и они су углавном заборављени по архивама. Ја бих могао, такође, да заборавим, али тешко јер нам се историја понавља“, упозорио је Његован.

Он је навео да има потпуно спремну књигу о 11.000 Сремаца страдалих у Јасеновцу са именима жртава и да ће она бити публикована ове године.

Књига „Плакатирање геноцида“ објављена је у издању београдског Музеја геноцида поводом 75 година од оснивања злогласне НДХ чији је државни пројекат био „коначно рјешење српског питања“ и у чијим логорима смрти је убијено око милион Срба, Јевреја, Рома и антифашиста.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed