РТРС, 29. 8. 2023, Веритас: Неразјашњена судбина 1.517 српских жртава

Спомен, илустрација Фото: РТРС

Спомен, илустрација Фото: РТРС

„Веритас“ тренутно располаже подацима за више десетина познатих места укопа са више од 150 посмртних остатка на подручју Хрватске, покопаних углавном под ознаком „непознат“, који и 28 година по престанку рата, искључиво због опструкције хрватске стране, чекају на ексхумацију

Из Документационо-информационог центра „Веритас“ саопштили су да се, према њиховим подацима, међу 7.713 до сада верификованих жртава Срба са подручја Хрватске и бивше Републике Српске Крајине из рата деведесетих, налази 1.517 особа чије судбине још нису расветљене.

Међу њима су 1.083 цивила (71 одсто), од чега су 424 (28 одсто) жене, саопштено је из овог центра поводом Међународног дана несталих – 30. августа.

Из „Веритаса“ је указано да је највише несталих, њих 750, у последњој ратној години, док је међу несталим, за којим се још трага, 607 оних који су погинули на самом почетку рата.

„Више од трећине са тог списка не налази се у Књизи несталих за подручје Хрватске, а више од четвртине у Бази података активних случајева особа несталих у сукобима на подручју бивше Југославије“, указано је из „Веритаса“.

Из Документационо-информационог центра је наглашено да је почев од 2000. из заједничких, масовних и појединачних гробница, укључујући ексхумације у организацији самих породица, ексхумирано укупно 1.637 посмртних остатака Срба са подручја Хрватске и бивше РСК, укључујући оне који су са њима живели и ратовали.

Од тога су до сада идентификована 1.292 посмртна остатака, док их још 345 чека на идентификацију.

„Веритас“ тренутно располаже подацима за више десетина познатих места укопа са више од 150 посмртних остатка на подручју Хрватске, покопаних углавном под ознаком „непознат“, који и 28 година по престанку рата, искључиво због опструкције хрватске стране, чекају на ексхумацију.

Из центра је поручено да породице несталих особа имају право да сазнају истину о судбини својих најмилијих, а да друштво има правну и моралну обавезу да им помогне у њиховом трагању.

„То је могуће само уз активну сарадњу породица несталих са надлежним организацијама и институцијама. Међународни дан несталих је прилика и да се јавност подсети на патњу и бол породица несталих, али и позив породицама да изврше и своју обавезу – отворе захтев за тражење и дају крв за ДНК, без чега нема успешне потраге“, саопштено је из „Веритаса“.

 

 

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed