СРНА, 8.6.2017, Штрбац: Међу идентификованма двије старице за које није било правде у Хагу

Саво Штрбац Фото: Вечерње новости

Саво Штрбац Фото: Вечерње новости

БЕОГРАД, 8. ЈУНА /СРНА/ – Директор Документационо-информационог центра „Веритас“ Саво Штрбац потврдио је да су међу 14 лица српске националности, који су идентификовани на Заводу за судску медицину у Загребу и остаци двије старице чија су убиства разматрана и пред хрватским судом и пред Хашким трибуналом у предмету „Готовина и други“.

Он је у изјави за Срну рекао да су идентификоване Сава Бабић /82/ из Мокрог Поља код Книна и Ђурђија Мирковић /70/ из Полаче код Книна и да постоје непобитни докази да су старице умрле мучком смрћу, али да је очигледно да ће починиоци остати некажњени.

„Пошто су хрватски генерали Анте Готовина и Младен Маркач од жалбеног вијећа Хашког трибунала ослобођени за све злочине, које је хрватска војска починила у `Олуји` у сектору `Југ`, то значи да нико није одговарао ни за смрт Саве Бабић и Ђурђије Мирковић“, рекао је Штрбац.

Он је рекао да су старицу Саву Бабић након „Олује“ 28. августа 1995. године обишли представници УН и да им се она пожалила да је малтретирају хрватски војници, а када су навратили 5. септембра нашли су је мртву у сједећем положају на сувозачевом сједишту жутог аутомобила, са три ране на глави и двије на грудима.

„Хрватска полиција је на лицу мјеста пронашла чауру за коју је балистичким вјештачењем утврђено да је испаљена из пиштоља у власништву Марија Дукића, припадника 134. домобранске пуковније, треће бојне, из кога је 28. септембра убио и цивила Петра Боту у Коларини код Бенковца“, рекао је Штрбац.

Он је подсјетио да је Дукић за убиство Боте осуђен, док је за убиство Бабићеве ослобођен, јер је „утврђено да је пиштољ из којег је убијена купио половином септембра 1995, а Сава Бабић умрла је између 1. и 5. септембра“.

Штрбац је указао и да је Хашки трибунал у предмету „Готовина и други „, позивајући се на закључке из пресуде хрватског суда, „мудро“ закључио да не постоји довољно доказа о томе ко је убио ту жртву.

Он је нагласио да је у истом предмету разматрано и убиство старице Ђурђије Мирковић.

„Расправно вијеће је утврдило да су 12. августа 1995. године у Мирковићима, засеоку села Полача, у општини Книн, два или три хрватска војника пришла Смиљани и Ђурђији Мирковић, и да је један од њих, псујући им мајку српску, с удаљености од десетак метара из ватреног оружја погодио Ђурђију и убио је, затим су запалили и њу и кућу „, подсјетио је Штрбац.

Он је нагласио да је и овај злочин остао без казне с обзиром на ослобађајућу пресуду Готовини и Маркачу.

Осим Бабићеве и Мирковићеве, на Заводу за судску медицину у Загребу идентификовани су и Бранко Стојчевић из Петриње, Петар Крњајић из Глине, Игњатије Орловић и Јанко Грубор из Окучана.

Међу идентификованим су и Драган Самарџија, Милан Шеатовић и Ђуро Мандић из Окучана, Чедомир Гаћеша и Милутин Дрековић из Пакраца, Перо Рибић из Слуња, Богдан Милошевић из Шибеника и Сава Бурсаћ из Доњег Лапца.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed