Вечерње новости, 18.4.2016, Гацко: Отворена књига са 382 имена

Спомен, илустрација Фото: Фонет

Спомен, илустрација Фото: Фонет

У Гацку је освештан централни споменик српским жртвама с подручја Коњица

ГАЦКО – У присуству великог броја некадашњих становника општине Коњиц, у порти старе Цркве Свете Тројице у Гацку освештан је централни споменик српским жртвама с подручја коњичке општине, настрадалим у последњем одбрамбено-отаџбинском рату.

На споменику који је у облику отворене књиге, уклесана су имена 382 предратна становника Коњица, међу којима је било и деце од пет и старица од 90 година. Овај знамен страдалим коњичким Србима, који је изграђен добровољним прилозима прогнаних и избеглих Срба из ове општине, открили су Милисав Грађић и Марко Нинковић, очеви који су у рату изгубили по двојицу синова, као и Бојана Куљанин, којој је у ратном вихору, осим супруга, девера и свекра, настрадало још 37 Куљана.

Парастос је служио његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије са свештенством Епархије. Владика Григорије је подсетио на велику жртву Коњичана и осталих Срба из долине Неретве у стварању РС.

Достојанствено је сузе брисао Милисав Грађић, чији су синови Мирољуб и Верољуб настрадали као припадници коњичке бригаде.

– Позивам све политичаре у Српској да се не свађају, већ да у миру раде и доносе одлуке, како ови споменици, борба и жртве српског народа једног дана не би изгубили смисао – рекао је између осталог Грађић.

Највећи терет у изградњи споменика поднео је Зоран Пологош, председник Удружења Коњичана РС. Он се посебно захвалио епископу Григорију који је омогућио да се споменик изгради у порти Цркве у Гацку, али и Гачанима који су пружили братску руку коњичким Србима.

 

ЦРНЕ БРОЈКЕ

ОД укупно 382 уписана имена, 166 је погинулих бораца Друге лаке пешадијске бригаде ВРС из Коњица, девет добровољаца, 35 логораша убијених у логорима Челебићи и Мусала, 13 припадника других ратних јединица погинулих на територији општине Коњиц, 24 Коњичанина погинула у одбрамбено-отаџбинском рату широм РС и 135 цивилних жртава с подручја те општине. Међу настрадалима је 40 Куљана, 18 Ћећеза, 15 Глигоревића, 13 Жужа, 13 Живака, 11 Мркајића, 11 Голубовића, девет Драганића, девет Сарића, осам Нинковића…

 

М. ДРАГАНИЋ

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed