Јадовно 1941, 18. 4. 2016, Коме ће немачки усташофил да говори о Холокаусту у Београду?

Др sci. Владимир Умељић Фото: Вечерње новости, Дарко Дозет

Др sci. Владимир Умељић Фото: Вечерње новости, Дарко Дозет

Отворено писмо Владимира Умељића покровитељима, организаторима и учесницима у манифестацији „Ескалација у Холокауст: од стрељачких водова до гасних камиона концентрационог логора на Сајмишту – две одлучујуће фазе Холокауста у Србији“, 20-22.04.2016. у Београду.

 

Господа

Руководилац комеморативног пројекта и директор Историјског архива Београда, Драган Гачић,
Горан Весић, градски менаџер,
Његова Ексцеленција, Амбасадор Израела у Србији, Јосеф Леви,
Председник Савеза јеврејских општина Србије, др Рубен Фукс

Поштована господо,

Ви сте покровитељи, организатори и учесници у манифестацији „Ескалација у Холокауст: од стрељачких водова до гасних камиона концентрационог логора на Сајмишту – две одлучујуће фазе Холокауста у Србији“, 20-22.04.2016. у Београду.

Културу сећања на овај „најстрашнији злочин који историја човечанства познаје“ (Рафаел Лемкин) је, сигурно, неопходно што интензивније гајити и бранити, сасвим у смислу дубоко хуманог принципа „Никад више!“ а нарочито с обзиром на опасне неонацистичке небулозе у смислу њихове „Лажи о Аушвицу“, дакле релативизовања и порицања Холокауста, као и у односу на поновно јачање антисемитизма и радикалне деснице у Европи нашег времена.

Више је него оправдано да се подсећа на страхоте Холокауста над Јеврејима и Порајмоса над Ромима а наравно да ми је нејасно, неразумљиво (и више него неоправдано) да се у програму ниједном речју не предвиђа тематизовање трећег великог геноцида у сенци 2. светског рата, Србоцида хрватске државе 1941-1945, чијом жртвом су пале стотине хиљада Срба, али и десетине хиљада Јевреја и Рома.

Истовремено смо сведоци да ће „Координација Јеврејских општина у Хрватској бојкотовати овогодишњу комеморацију жртвама концентрационог логора Јасеновац у знак протеста због релативизације и ревитализације усташтва“, са чим се и др Рубен Фукс с правом солидарисао: „Председник Савеза јеврејских општина Србије др Рубен Фукс изјавио је данас да подржава одлуку представника Јевреја у Хрватској да због релативизације усташтва бојкотују централну комеморацију у Јасеновцу“. Томе су се у међувремену придружили верска заједница Бет Израел и Српско народно веће у Хрватској.

Скрећем Вам стога пажњу и на тешко схватљиву чињеницу, да немачки референт при овој манифестацији, Александер Корб, припада најгорљивијим данашњим апологетима тадашњег злочиначког режима у хрватској држави 1941-1945, где се по њему никада „није десио геноцид над Србима“, за кога су усташки злочини само „наводни“, јер су Срби своје усташке убице „сатанизовали“ и своје српске жртве „националистички, комунистички и антикатолички инструментализовали и цинично култивисали“, док су усташе у суштини били само „сањари“ и „визионари“.

Ја заиста не знам шта је „релативизација и ревитализација усташтва“, ако не то?

Да ли је дакле учешће Александра Корба разлог да се Ви при (још једном – апсолутно оправданој) комеморацији Холокауста и Порајмоса истовремено (још једном – апсолутно неоправдано) нити не дотичете трећег великог геноцида у сенци 2. светског рата, Србоцида хрватске државе 1941-1945, чијом жртвом су – још једном – пале стотине хиљада Срба, али и десетине хиљада Јевреја и Рома?

Не желим да верујем да Ви следите селективном, ненаучном и антихуманом ставу једног еминентног представника „Немачке верзије „Лажи о Јасеновцу“. За подсећање – један други (и сасвим другачији) немачки историчар, Холм Зундхаусен, у једној ранијој хрватској научној публикацији овај (и Корбов) начин делања на следећи начин карактерише:

 

„Оно што деснорадикални, неонацистички кругови у Њемачкој и другим неким земљама, означавају као ’лаж о Аушвицу’ за националистичке су кругове у Хрватској ’лажи о Јасеновцу’ односно ’јасеновачка бајка’. У оба случаја ради се о томе да се бројчано неегзактни и мањкаво документирани злочин багателизира у својим димензијама до непрепознатљивости или у потпуности порекне. И у једном и у другом случају ријеч је о чишћењу дотичне ’националне’ прошлости, при чему се масовна убојства објашњавају као пуке клевете и повијесни фалсификати.“

 

На Вама је да одлучите – може ли се, сме ли се дати легитимитет једном таквом заговорнику „Немачке верзије „Лажи о Јасеновцу“ (аналогно неонацистичкој „Лажи о Аушвицу“, релативизовању и порицању Холокауста) и апологету усташтва, стављајући му на располагање једну овакву јавну трибину а са учешћем како високих научних и политичких представника Србије и Београда, тако и највиших представника народа-жртве Холокауста у Србији, Његове Ексцелениције амбасадора Израела и Председника Савеза јеврејских општина?

То би, по мени, било аналогно позивању на пр. римокатоличког бискупа Р. Вилијемсона, члана вођства утицајног и ултраконзервативног „Братства Св. Пија X“, на једну комеморацију жртвама Србоцида, без обзира на његов управо криминални став (јавно изнет 1998. и 2008): „Холокауст је једна јеврејска измишљотина, којим они желе да нас баце на колена, да би изнудили акцептирање њихове државе Израела!“
На Вама је, дакле, желите ли да понесете ту тешку људску и моралну, научну и политичку одговорност или не.

 

С поштовањем,
Владимир Умељић

 

П.С.
Одговор је дошао од госпође Невене Бајалице „у име пројектног тима“. На моје питање зашто се избегава да се на том скупу тематизује и Србоцид хрватске државе 1941-1945 није утрошена ниједна реч, а у маси баналних фраза зашто остају при референту Александру Корбу издваја се само: „он нам је био препоручен од Јад Вашема“.

 

Мој одговор је гласио:

Поштована госпођо Бајалица, поштовани чланови пројектног тима,

Захваљујем Вам на одговору и примам са жаљењем к знању да Вама врло добронамерно понуђени, проверени и лако проверљиви аргументи нису довољан разлог за од Вас у одговору апострофирану „конструктивну и аргументовану критичку академску дебату“, већ достају само за опште формулације, тј. за остајање при једној несумњиво погрешној одлуци, избору.

Без жеље да иоле поставим у питање несумњиви светски ауторитет Института Јад Вашем, желим да констатујем да нико није непогрешив, па ни та изузетно значајна инстутуција. Јасно је да сте Ви одлучили да, упркос чињеничном стању ствари, са којим сте сада дефинитивно упознати, ипак преузмете тешку људску и моралну, научну и политичку, личну и институционализовану одговорност, за коју Вам ни препорука Института Јад Вашем не може доделити апсолуцију, јер, сложићете се, нико није савршен и полазим од тога да Јад Вашем – за разлику од Вас – није заиста упознат са правим стањем ствари.

 

С поштовањем,
Владимир Умељић

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed