Вечерње новости, 2. 10. 2023, ДА ЛИ ЈЕ ВАТКАН ЗНАО ЗА ЗВЕРСТВА НДХ И СТЕПИНЦА? Важна документа о Папи Пију XII угледаће ускоро светлост дана

Хрватски усташки поглавник Анте Павелић пред Загребачком катедралом на дан отварања Сабора у сусрету са усташким викаром, надбискупом Алојзијем Степинацем (1942) Фото: larutadelasratasnazis.blogspot.rs

Хрватски усташки поглавник Анте Павелић пред Загребачком катедралом на дан отварања Сабора у сусрету са усташким викаром, надбискупом Алојзијем Степинацем (1942) Фото: larutadelasratasnazis.blogspot.rs

У АУЛИ Универзитета Грегоријана у Риму биће од 9. до 11. октобра одржан скуп за који многи тврде да је историјски и требао би дати одговор о понашање „ратног папе“ Пијa XII.

Научници ће ускоро у Риму изнети нова открића везана за активности папе Пијa XII, која су сада доступна јавности од како је папа Фрања отворио Ватикански архив за период Другог светског рата.

На конференцији ”Нови документи из понтификата Пијa XII и њихово значење за јеврејско-хришћанске односе“ биће историчари и теолози, хришћани и Јевреји, а говориће се о 16 милиона докумената које Ватикански архив чува, а односе се на понтификат Пијa XII ког су звали и „Хитлеров папа“. За нас ће бити посебно занимљиво чути да ли Архив крије и документе који би расветлили улогу кардинала Алојзија Степинца и да ли је о зверским злочинима усташа у НДХ и постојања логора Јасеновац информисао папу.

Следи и даље истраживање које ће сигурно довести до открића колико је Ватикан знао за све што се догађа у такозваној НДХ, јер је Пије XII имао добре односе са Степинцем. Уосталом, он га је и именовао кардиналом и дао му важну улогу у цркви, а може се претпоставити је да је и хрватски кардинал који је здушно подржавао долазак усташа на власт о свему информисао Пија.

Ако су важни документи из тог периода можда нестали у Хрватској, или су намерно уништени, Архив сигурно чува све што је важно да се дође до сазнања о везама Ватикана и Загреба, Пија и Степинца. Папу су информисали и други, а не само загребачки надбискуп, а већина те преписке до сада није објављена. Тешко је очекивати да ће се на конференцији у Риму и о томе говорити, али је сигурно да пред историчарима предстоји дуги период да и даље претражују Ватикански архив у потрази за истином.

Документи недавно објављени указују да је папа Пије био упознат са злочинима у логорима у Пољској,  међу којима и у Аушвицу оног тренутка када су се догодили. Из писма које је написао немачки језуита Лотар Кениг јасно се може закључити да је Пије знао за логоре смрти и то је за сада најважнији откривени документ који указује да је Ватикан знао на време о нацистичким злочинима, а да је папа Пије о свему ћутао.

Откривено писмо сигурно ће још више закочити процес беатификације Пија XII који је отпочео 1967. године, али је Ватикан био опрезан због бројних критика Јевреја који су осуђивали најконтроверзнијег папу двадесетог века. Они који су бранили Пија XII тврдили су да није имао маневарски простор да се супротстави нацистима и да није био информисан о свему што се догађа.

Ватикан је очито спреман да на међународној конференцији у октобру пружи сва сазнања о Пију, без обзира што ће то штетити угледу Католичке цркве и отворити бројне полемике. Света Столица је најављујући скуп нагласила да ће та нова открића пре свега бити значајна за јеврејско-хришћанске односе, а међу организаторима скупа су уз Свету Столицу и Институт за међународна истраживања Јад Вашем и бројне јеврејске организације. Покровитељи конференције су међу осталим и Министарство спољних послова САД и Ватикански архив, а свакако је и сам папа укључен у припрему конференције.

Универзитет Грегоријана објавио је да ће учесници конференције говорити не само о папи Пију, већ да ће се разговарати „на више нивоа“, па није искључено да ће у контексту јеврејско-хришћанских односа бити говора и о догађајима у НДХ и у други земљама у којима су прогањани Јевреји, али и припадници других религија и нација.

Писмо које открива да је папа знао да сваког дана 6.000 људи завршава у пећима у логорима откривено је међу приватним документима Пија XII. Писмо је предато папином секретару, а открива злочине од Дахауа до Аушвица. За сада Ватикан није реаговао после тог открића.

 

 

Јурица Керблер – Од сталног дописника Новости – ЗАГРЕБ

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed