Вечерње новости, 23. 6. 2022, Сећање на страхоте логора: Удружење норвешко-српског пријатељства бележи 80 годна страдања [Мапа]

Спомен, илустрација Фото: РТРС

Спомен, илустрација Фото: РТРС

У ОРГАНИЗАЦИЈИ удружење норвешког-српског пријатељства у Мосјону данас је обележено 80 година од страдања логораша који су послати у смрт за време Другог светског рата у норвешким логорима.

Венце на спомнике у Коргену и Осену пололожил су амбасадор Републике Србије Драган Петровић, смбасадар Републике Босне и Херцеговине Бакир Садовић, као и високи представници норвешких власти. Овом догађају је присутвовао и већеи број мештана као и људи из Србије.

Амбасадор Републике Србије је указао захвалност норвешком народу који сваке године обележава датуме и сећење на страдање српског народа у логорима за време Другог светског рата као и огромну захвалност оним норвежанима који су помагали нашим сународницима.


Мапу српских стратишта у пуном формату и са навигацијом можете погледати овде

У оквиру данашњег догађаја приказан је и краћи филм „Логор Смрти у Карашјоку“ Продуцент Бранко Димовић Димески обратио се присутнима и захвалио на подршци и најавио премијеру филма за август месец ове године у Нишу и Београду.

 
Ј. С.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed