Вечерње новости, 8. 6. 2024, У селу Метајна, у две приватне куће, направљен специјални логор за жене и децу – 44 Српкиње убијене на путу ка логору [Мапа]

Паг: Слана, логор Фото: Вечерње новости, Јадовно 1941.

Паг: Слана, логор Фото: Вечерње новости, Јадовно 1941.

На острву Пагу, по окупацији Краљевине Југославије у Другом светском рату, у јуну 1941, успостављен је посебан логор за жене и децу, који се налазио у дубини Пашке увале, око три километра северозападно од Слане, у селу Метајна. Осим њега, постојао је и мушки логор – Слана.

Женски је био смештен у две куће по страни села. Једна је била власништво ветеринара Триплата из Карловца, а друга др Хвале, правника из Загреба, објавио је Музеј жртава геноцида на свом „фејсбук“ профилу.

– Празне куће као да су биле предодређене за логор. У њима су биле заточене Српкиње и Јеврејке са децом. Овим мучилиштем управљао је Макс Очић из Загреба – наводе у Музеју.

У логор су прве стигле четири Јеврејке, које у Загребу нису хтеле да се одвоје од супруга и остану код куће. Међутим, одмах по доласку одвојене су од мушкараца и смештене у логор за жене.

Истог дана су овде упућене и 44 Српкиње, али оне нису стигле на одредиште јер су на путу од Карлобага према острву убијене и бачене у море.

– О овоме сведочи Нада Фојерајзен, која каже да је у логору у Метајни затекла поменуте четири Јеврејке и од њих чула да су на путу утопљене 44 жене, Српкиње и православке, које су биле у транспорту од Госпића према Пагу. Нада Фојерајзен сведочила је и о примерима масовних убистава и силовања – кажу у Музеју.

У време када је она била у Метајни, у две куће било је смештено 275 жена и деце, који су изгладњивани. Девојке су после сексуалног злостављана убијане.

 

ИМУЋНЕ СРБЕ У ГОСПИЋ
У јулу почиње и масовно слање Срба у госпићки логор. Како објављује Музеј, велика жупа Хум у Мостару примила је од Равнатељства усташког редарства у Загребу телефонски налог 19. јула 1941:

 

„Имаде се постепено сваког дана почети са упућивањем у концентрациони логор у Госпић Србе, финанцијално и интелектуално јачих, у групицама од 20-30 људи и то уз такозв. села и заселака са православним житељством. Има се поступати тактично и пристојно“.

Велики жупан је даље налог упутио котарским областима.

Јосип Датковић из Барбата, стражар у логору, истицао је да су усташе одвајали младе жене и девојке, Јеврејке и Српкиње, од њихових мужева и очева и одводили их у Метајну „с гнусном намјером како би најгрубљом силом над њима извршили силовања и удовољавали својим животињским инстиктима и похотама.“ Сведок Јурај Персен у свом исказу после рата сведочио је да је кућа доктора Триплата служила као нека врста „јавне куће“.

Јосо Орешковић, гимназијалац из Госпића, сведочио је о посети Макса Лубурића логорима, после које је „све море око Пага било црвено од крви“. Такође је сведочио да је Лубурић пред њим заклао дете и њега натерао да једно убије ногом, јер „Срби, Жидови и комунисти нису људи, него звјерад“.

Мапу српских стратишта у пуном формату и са навигацијом можете погледати овде

Оба логора су расформирана када су острво преузели Италијани. Последњих 2.123 заточеника пребачено је у логоре Јастребарско и Јасеновац и то су уједно били први јасеновачки логораши.

Заповедништво италијанског Петог корпуса наложило је да се из здравствених разлога лешеви на Пагу ексхумирају и спале. Само у једној од масовних гробница нађено је 791 тело, од чега 293 жене, 91 дете старости од пет до 14 година и једна беба од пет месеци. Нађена је још једна гробница, али она није ексхумирана, а највећи број лешева завршио је у мору.

Спомен-табла, постављена 1975, деведесетих је уништена, после чега је два пута обнављана и наново уништавана.

 

 

В.Ц.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed