РТРС, Независне новине, Вечерње новости, АТВБЛ, Вести, СРНА, 1. 5. 2022, Штрбац: За жаљење је то што Хрвати данас славе у Окучанима

Хрватска операција етничког чишћења Срба из западне Славоније, тада Република Српска Крајина (операција Бљесак), 1. и 2. мај 1995. Фото: ИН4С

Хрватска операција етничког чишћења Срба из западне Славоније, тада Република Српска Крајина (операција Бљесак), 1. и 2. мај 1995. Фото: ИН4С

Директор Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац поручио је да највиши хрватски званичници и грађани који су се окупили у Окучанима да прославе годишњицу акције “Бљесак” немају шта славити јер убиство толиког броја српских цивила и њихов прогон могу бити само за жаљење.

Он је навео да у овом градићу у западној Славонији нико и не помиње Србе и да Хрвати “само славе”.

– Рећи ће неко да је у реду да се обиљежавају и такве годишњице, али не би требало да се славе као што то они раде за “Олују” и “Бљесак”. Обиљежити да, али не и славити. Јер се заиста нема шта славити ако убијеш толико цивила, дјеце, стараца и протјераш и простори остану пусти. То је више за жаљење него за славље”, рекао је Штрбац који је у Београду присуствовао парастосу Србима убијеним на данашњи дан прије 27 година у злочиначкој акцији хрватске војске “Бљесак – на Западну Славонију.

Он је рекао да је застрашујуће да за злочине почињене у “Бљеску” нико до сада није процесуиран иако се практично зна све о починиоцима.

– У петак смо добили најновији извјештај нашег Тужилаштва за ратне злочине у коме нас обавјештавају да су 2012. године све документа и доказе о страдању Срба у Медару и Пакленицама уступили Хрватима и они их редовно обавјештавају да се још води поступак у такозваној преткривичној фази против непознатих починилаца, што је застрашујуће након толико година – рекао је Штрбац.

Он је подсјетио да је Тужилаштво БиХ прошле године у августу покушало да предмет који је оформљен још 2007. и 2008. године против 14 команданата из акције “Бљесак” уступи Хрватима, али да су они одбили замолницу уз образложење да нема никаквих основа и доказа да би водили поступак против својих команданата.

– Тако је тај предмет и даље у Сарајеву иако су познати ти команданти. Нема никакве тајне ни ко је командовао ни ко је учествовао, али ни у БиХ нису одмакли даље од те предкривичне фазе тако да је мој утисак да нико не обраћа пажњу као да су српске жртве другог реда – рекао је Штрбац.

Он је навео да је, с друге стране, осуђен бивши предсједник Републике Српске Крајине Милан Мартић на 35 година јер је у току “Бљеска” наредио да се гранатира Загреб како би их упозорио да одустану од злочина над Србима у западној Славонији.

– То јесте ратни злочин. Тамо /у Загребу/ је страдало шест-седам људи, а овдје је страдало много више, њих 283 и нико није процесуиран. Прије двије године Жупанијски суд у Загребу је осудио /Милана/ Челекетића на 20, а Мартића још на седам година. Тако да има још истрага против Срба из исте те акције – рекао је Штрбац.

Он је скренуо пажњу српским медијима да прецизно преносе бројеве када је ријеч о страдању у акцији “Бљесак”, јер, како је рекао, постоје бројни пропусти.

– Убијених и несталих је укупно 283. Међу њима је 58 жена и осморо дјеце до 14 година – прецизирао је Штрбац.

Он је навео да је до сада ријешено 165 случајева, а остали нису.

– Ми имамо посмртне остатке још 32 лица која нису идентификована, а ексхумирана су. И када би их идентификовали фале нам посмртни остаци још 85 лица. Не знамо гдје су локације. Мора се трагати за локацијама – рекао је Штрбац.

У Окучанима је данас у присуству највиших државних званичника обиљежено 27 година од хрватске војно-полицијске акције “Бљесак”.

Предсједник Хрватске Зорана Милановић поручио је том приликом “да је то велика побједа Хрватске војске” и једна у низу оних које су услиједиле након “покушаја атентата и разарања Вуковара крајем 1991. године”.

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed