Поште Српске, 25.1.2016, 125 година од рођења Диане Будисављевић

Коверат Првог дана пригодне марке поводом 125 година од рођења Диане Будисављевић (коверат, марка и жиг Првог дана) Аутор: Небојша Ђумић Штампа/Фото: Поште Српске

Коверат Првог дана пригодне марке поводом 125 година од рођења Диане Будисављевић (коверат, марка и жиг Првог дана) Аутор: Небојша Ђумић Штампа/Фото: Поште Српске

Диана Будисављевић, дјевојачко презиме Обексер, рођена у Инсбруку 15. јануарa 1891,  је хуманитарка аустријског поријекла која је током Другог свјетског рата спасила 15.336 дјеце из усташких логора смрти у Независној Држави Хрватској. Дјеца коју је покушавала да спасе, су била углавном српска са Кордуна, Козаре, хрватских и босанских села. Ова акција је била једна од најтежих и по броју спасених најобимнијих хуманитарних акција везаних за концентрационе логоре у Другом свјетском рату. Умрло је 3.254 дјеце, током спасавања или одмах по напуштању логора, исцрпљено тортуром, глађу и болешћу, док је више од 12.000 избављене дјеце преживjело рат.

Била је удата за хирурга Јулија Будисављевића, шефа хируршке клинике Медицинског факултета у Загребу. Он је био један од малобројних загребачких Срба поштеђених убијања, протјеривања или пљачке имовине за вријеме НДХ.

Да би сачувала податке о дјеци коју је збрињавала током рата, водила је картотеку о њима, с надом да би једнога дана могла бити враћена својим биолошким породицама.

Имала је подршку уског круга људи, сви који су се бавили спасавањем дјеце из логора ризиковали су сопствене животе.

Послије Другог свjетског рата вратила се да живи повучена и заборављена у Инзбрук.

Аутор: Небојша Ђумић
Издавач: Поште Српске а.д. Бањалука

Назив издања: 125 година од рођења Диане Будисављевић
Датум издања: 25.01.2016.
Аутор: Ђумић
Врста издања: пригодно
Техника штампања: вишебојни офсет
Шалтерски табак: 8+1
Папир: муфлеп 100г
Штампарија: Форум Нови Сад

Мотив: Диана Будисављевић
Каталошки број: 680
Зупчање: 13 3/4
Номинална вриједност: 1.70 БАМ
Тираж: 15.000

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed