Блиц, 8.4.2017, Обележена 213. годишњица боја на Чокешини

Битка на Чокештини, споменик вођама устанка браћи Недић Фото: МОД, Центар Одбрана

Битка на Чокештини, споменик вођама устанка браћи Недић Фото: МОД, Центар Одбрана

У Чокешини код Лознице данас је обележена 213. годишњица од чувеног боја који је вођен између српских устаника и турске војске.

Центар за културу „Вук Караџић“, локална самоуправа, месна заједнице и манастир Чокешина, организовали су свету архијерејску литургију, парастос и пригодан културно-уметнички програм у којем су учествовали група певача КУД „Караџић“ и рецитатори лозничке гимназије.

Најпре је у 9 сати на месту битке одржан историјски час, где су венце положили ученици школе из Чокешине као и представници лозничке подружнице Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918. године, а потом пред спомеником, у порти манастира, пригодан говор одржао је Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника Лознице.

О значају битке говорио је Горан Вилић, кустос-историчар Музеја Јадра, подсетивши да је бој на Чокешини вођен је 28. априла 1804. године и да је у њему учествовало и погинуло свих 303 устаника, предвођених браћом Дамјаном и Глигоријем Недић из Осечине. Турском војском командовао је Ножин-ага, а списак имена свих погинулих устаника изложен је у сталној поставци Војног музеја на Калемегдану у Београду.

С. Пајић

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed