Глас Српске, СРНА, 4. 10. 2023, Усташки симболи осванули на Динари [Мапа]

Динара: На Троглаву усташке инсигније Фото: Глас Српске, СРНА

Динара: На Троглаву усташке инсигније Фото: Глас Српске, СРНА

ДРВАР – Предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић осудио је исписивање усташких симбола на Троглаву на Динари, наводећи да је скоро свака српска породица у Дрвару, Босанском Грахову и Ливну током Другог свјетског рата имала губитке управо од усташа.

„Становништво које је страдало од нациста и фашиста је уплашено управо због исписивања тих симбола. Готово да нема српске породице у Ливну, Грахову и Дрвару која није имала губитке од усташа током Другог свјетског рата, али и посљедњег рата“, рекао је Радановић.

Он је осудио свако истицање нацизма и фашизма и подсјетио да Хрвати који су живјели око Динаре били са усташама.

„Хрватска села испод Динаре била су насељена усташама, а током посљедњег рата они су баштинили усташку традицију. На фотографијама које су представљене јавности на којим стоје усташки симболи видљиво је да је посвећена велика пажња изради тог слова, а могуће да је и калуп“, навео је Радановић.

Он је подсјетио да су велики злочини почињени над Србима у Крајини, те да су Хрвати и током Одбрамбено-отаџбинског рата користили усташке симболе.

„На подручју Крајине у операцији ‘Зима 94′ учестовала је јединица ХОС под комадом Марка Скеје из Сплита који и прави данас инциденте у Хрватској када су у питању Срби, а опште познато је да ХОС користио пароле за ‘Дом спремни’`, али и слово ‘У’, истакао је Радановић и подсјетио да се испод Динаре мијешају српска и хрватска села.

Предсједник Савеза српских удружења „Завичај“ Бране Пећанаћ, рекао је да се усташким натписима на Динари шаље порука да Срби нису добродошли на своју вјековну земљу, да нису пожељни и да треба да оду.

Он је навео да из Савеза српских удружења осуђују исписивање усташко-фашистичких натписа на Динари, који је упућен свим слободољубивим људима у Крајини.

„Овакви фашистичко-нацистички натписи имају за циљ да застраше све добронамјерне и слободољубиве грађане, а посебно и ово мало Срба који живе на простору Дрвара, Гламоча и Босанског Грахова“, истакао је Пећанац.


Мапу српских стратишта у пуном формату и са навигацијом можете погледати овде

Он је додао да су усташки натписи мрачне поруке, али да не могу да застраше српски народ у Дрвару, Гламочу и Босанском Грахову који данас живи у тешким условима на својим вјековним огњиштима.

„Тражимо што јаче ангажовање надлежних органа, кантона, али и Федерације БиХ, посебно полицијских органа да предузму све законске мјере и радње како би се идентификовали починиоци ових гнусних радњи и исти да се процесуирају према надлежним правосудним органима“, рекао је Пећанац.

На Троглаву, највишем врху Динаре, исцртан је усташки симбол слово „У“ и исписана порука – „За дом спремни“.

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed