Политика, 27.1.2016, Положени венци на Старом сајмишту

Колона Срба са Козаре на улазу у хрватски усташки логор Сајмиште / Семлин , јул 1942. Фото: Архива

Колона Срба са Козаре на улазу у хрватски усташки логор Сајмиште / Семлин , јул 1942. Фото: Архива

На Споменик жртвама геноцида на Старом сајмишту у Београду, месту некадашњег нацистичког логора током Другог светског рата, данас су положени венци и одата почаст жртвама.

На комеморацији поводом обележавања Међународног дана сећања на жртве холокауста венце су положили председник Србије Томислав Николић, председница Скупштине Србије Маја Гојковић, министар за рад, борачка и социјална питања Александар Вулин и председник Скупштине Београда Никола Никодијевић.

На споменик су положили венце и представници Удружења логораша, преживели и чланови породица страдалих, дипломатски представници и представници Савеза јеврејских општина Србије и Савета ромске националне мањине.

Николић је подсетио да је прошла 71 година од када је ослобођен Аушвиц, најозлоглашенији концентрациони логор, и истакао да се никад не сме заборавити страдање невиних жртава.

 

Вучић: Србија ће се увек борити против фашизма

 

Србија ће се увек борити против фашизма и фашистичких тенденција у нади да Треблинка, Аушвиц и Јасеновац никада неће бити заборављени, поручио је данас премијер Србије Александар Вучић.

 

Вучић је то написао на свом званичном твитер налогу поводом Међународног дана сећања на жртве Холокауста.
Међународни дан сећања на жртве Холокауста, 27. јануар, установљен је 1. новембра 2005. године резолуцијом Генералне скупштине Уједињених нација.

 

„Данас када постоји појава негације холокауста, не сме се заборавити страдање Јевреја, Срба, Рома и свих невиних људи. Свет се мења и сви морамо да будемо свесни да доприносимо обликовању будућности и да уложимо максимални напор да генерације живе у миру и слози”, казао је председник Србије.

Николић је казао да је „злочин заборавити злочин” и да је потребно стално подсећати на страдања за време Другог светског рата, како се „историја не би поновила”.

„Не смемо дозволити да прилагођавамо историјске чињенице потрошачком друштву и кратком памћењу. Тенденција да се производ улепша, да би био лакше прихватљив најширој популацији, неприхватљива је. Холокауст мора да се прикаже таквим какав је био”, казао је Николић.

Уједињене нације прогласиле су 2005. године 27. јануар за Међународни дан сећања на жртве холокауста.

 

Никодијевић: Злочини над недужнима не смеју пасти у заборав

 

Не смемо да заборавимо злочине који су се десили у Другом светском рату, јер би заборав био опрост и амнестија злочинцима који су починили најгнусније ствари у 20. веку, поручио је данас председник Скупштине града Никола Никодијевић.

Он је, у име Града Београда положио венац на Споменик жртвама геноцида у Другом светском рату, у оквиру комплекса некадашњег концентрационог логора на Старом сајмишту у Београду.

Након полагања венца, Никодијевић је новинарима рекао да злочини који су се десили у Другом светском рату над Јеврејима, Ромима, Србима и другим националностима не смеју да падну у заборав.

„Нажалост, ти злочини су се у великој мери десили и у нашем главном граду, од стране окупатора, али и од стране домаћих квислинга, који свакако нису били представници српског народа. Не смемо да заборавимо шта се догодило, заборав би био опрост и амнестија злочинцима који су починили најгнусније ствари у 20. веку”, поручио је Никодијевић, преноси Танјуг.

Он је подсетио да ће на месту где је био логор Старо сајмиште, бити изграђен Меморијални центар за све жртве страдања у Другом светском рату.

Изразивши очекивање да ће крајем ове или почетком наредне године започети радови на изргадњи комплекса, Никодијевић је рекао да верује да ћемо за годину или две имати Меморијални центар какав заслужују они који су невино страдали у нашем главном граду од 1941. до 1945. године.

„Да направимо трајно сећање свим будућим генерацијама на страховите злочине који су се десили у нашем главном граду и да апелујемо и утичемо на свест будућих генерација да се такве ствари више никада не понове”, истакао је Никодијевић.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed