Вечерње новости, 23. 4. 2023, Први пут доступни докази о усташком масакру код Гацка: Проти Видаку спалили браду, па га живог бацили у нужник

Представљање дела списка спасене српске деце Диане Будисављевић и других новоприбављених артефаката Музеја жртава геноцида Фото: РТРС

Представљање дела списка спасене српске деце Диане Будисављевић и других новоприбављених артефаката Музеја жртава геноцида Фото: РТРС

УСТАШКИ бојник Махмут Туновић из села Мрђеновића доставио је, 21. августа 1941. године, извештај претпостављенима о масовном злочину који су његове јединице, састављене од 100, већих делом муслиманских усташа, починиле у српским селима у околини Гацка. Он је до детаља описао у која су села његови саборци упадали, како су им обећаване куће оних који убију, чиме су ударали и клали, ко су починиоци…

Овај извештај нови је експонат у Музеју жртава геноцида, откупљен од приватних лица у Канади, а директор Музеја Дејан Ристић представио га је поводом 22. априла, националног Дана сећања на жртве Холокауста, геноцида и других фашистичких злочина, који је уједно и Дан Музеја жртава геноцида.

Убиства српских цивила, како наводи Туновић у извештају, извршена су маљевима, краснама (алат сличан маљу), секирама и ножевима, а поред усташа, учествовали су и мештани Цернице и Кључа. Само у селу Корита убијено је 186 мушкараца, жена и деце, који су бачени у јаму код Кобиље главе. Једанаест девојака је одведено у Кулу, силоване су и убијене. Три од њих су задржане као наложнице локалних муслимана. Осим плате, убицама је као награда остајало све што од жртава опљачкају, а они који би неког „прескочили“ у покољу, добијали су – затвор.

Жртве су биле из Невесиња, Гацка, села Корита и Међурица, а међу усташама било је и оних чувених из Широког Бријега, који су одвели 18 Срба из Невесиња у Широки Бријег и тамо их, на најмонструозније начине, поубијали. Међу убијенима било је и православних свештеника. Српски заробљеници одвођени су и у Мостар и Гацко, а велика масовна гробница била је код Кекића штале у овом граду. У Гацку, у судском затвору, убијена су 22 Србина и покопана у масовну гробницу. Код села Степена убијено је још 10 Срба, међу којима и Жељко Вишњевац, пре рата народни посланик. Прота Видак Вишњевац мучен је тако што су му глава и брада поливене зејтином и петролејем, па запаљене. Још жив, бачен је у нужник, где је и умро.

Он још наводи да је у школи „Краљице Марије“ у Мостару основана усташка школа у којој су се обучавали будући припадници ових оружаних формација, а муслиманима по околним селима подељено је више од 1.000 комада оружја и муниције, за напад на српска села.

Међу артефактима налази се и смртовни лист 14 чланова породице Медуљић, убијених 24. јуна 1941. Најстарија жртва имала је 61 годину, а најмлађа девет! Смртовница садржи обавезан грб НДХ, а код свих пише – погинули.

Осим овога, јавности је представљен и списак са именима 5.800 деце које је Диана Будисављевић извела из Завода за глухонијему децу у Загребу, у другој половини 1942. године. На списку су сви подаци о српској деци, углавном заробљеној после офанзиве на Козари, у лето те године: имена и презимена, датуми рођења, имена родитеља, логори у којима су били, идентитет хрватских усвојилаца.

– Реч је о прворазредном историјском извору – рекао је Дејан Ристић. – За њим смо трагали веома дуго, јер се мислило да је изгубљен још у рату, а набавили смо га уз огромну подршку државе. Сада они који су сумњали у своје порекло или њихови потомци могу да сазнају ко су им били родитељи и одакле су.

Посебно дирљив експонат су минђушице Радмиле Радоњић, која је имала око две године, а преминула је убрзо пошто је ослобођена, од последица изнурености, изгладњавања и болести.

Међу експонатима нашла се и бележница српског логораша из логора Дахау, са цртежима савезника који су ослободили логор. Идентитет аутра се тек утврђује. Ту је и извештај са прве комеморације жртвама крагујевачког стрељања 1941. године, који је у Лондону организовала Краљевска влада. То је уједно и писани траг о професору Миливоју Павловићу, који је остао и погинуо са својим ђацима, уз чувене речи „Пуцајте, ја и сада држим час“, а који је на комеморацији поменут. Посебно драгоцен артефакт је цигла из блока Ц3 у логору Јасеновац – поклон Музеју епископа пакрачко-славонског Јована.

 

ГРАФИЧКЕ МАПЕ „КРВАВОГ ОКТОБРА“

 

ПОМОЋНИК директора задужен за уметничку збирку Музеја Никола Радосављевић представио је једну од једине две комплетне графичке мапе Лазара Вујаклије о крагујевачком масакру – „Крвави октобар“, као и портрете Пјера Крижанића. Крижанића су нове власти ангажовале током суђења Александру Леру, човеку који је предводио шестоаприлско бомбардовање Београда, и осталим нацистичким злочинцима, да уради њихове портрете. Суђење је организовано 1947, у данашњој згради Кинотеке, у Косовској улици, где се тада налазила Скупштина града.

 

На свечаном обележавању Дана Музеја у Капетан Мишином здању, председник Управног одбора Музеја епископ Јован поменуо је да је почело уношење књига у обновљену стару српску школу у Јасеновцу:

– Рушећи остареле зидове, у плафону, нашли смо две кутије докумената. Последњи је био диктат. Свеска девојчице из 1938. године, која ће 1942. бити мртва. Да бисте чули њено име морате доћи у Јасеновац.

Обновљена школа, како је рекао владика, постаће Истраживачка библиотека Јасеновац, која ће се бавити Другим светском ратом, а поседује забрањене америчке и немачке војне студије о дејствима у Југославији.

Подсетио је и да се ове године навршава осам деценија од почетка највећих страдања у историји људског рода, пошто су немачки нацисти 1933. године основали логоре Захсенхаузен и Дахау, који је био првобитно школа са припаднике СС. Усташки заповедник логора Јасеновац Макс Лубурић ту је, са својим помоћницима, провео две седмице учећи како се праве и воде логори смрти, присилног рада и истребљења.

– Дана 21. априла 1945. на Доњу Градину су скелом певајући отишле последње заточенице Јасеновца и биле поклане. Сутрадан је преосталих хиљаду мушких, са покликом „Напред другови“, кренуло у пробој – подсетио је епископ Јован.

Према његовим речима, болница као једина сачувана зграда логора Јасеновац, требало би од ове јесени да постане изложбена поставка.

 

 

В. Црњански Спасојевић

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed