Глас Српске, 10. 7. 2023, Смиљан, мјесто гдје је Тесла спознао прва открића: Прича о научнику који је освијетлио свијет

Гробница без обележjа у Смиљану Фото: Вести

Гробница без обележjа у Смиљану Фото: Вести

Смиљан. Родно је то мјесто, нашег највећег научника свих времена Николе Тесле. Када у Смиљан дођете, препоручујемо вам, да најприје посјетите Православни храм Светих апосотола Петра и Павла.

Овај храм је изграђен 1765. За вријеме Другог свјетског рата је порушен, па је обновљен 1986. године. У овом храму је својевремено службовао српски прота Милутин Тесла, отац нашег највећег научника Николе Тесле. Важно је рећи, да је управо у овом храму крштен Никола Тесла, 1856. године, јавља Српска кафе.

Иначе, родна кућа Николе Тесле је намјенски саграђена као парохијски дом. Изнад цркве и дома се налази српско православно гробље у којем је сахрањен Николин брат, Дане. Сам Парохијски дом подигао је Николај Мандић. Све ово испричаће вам парох Госпићко-смиљански прота Драган Михајловић, који је учинио све да овај православни храм данас изгледа величанствено. Посљедња обнова десила се прошле године када је храм у потпуности фрескописан, а све је дјело познатог фрескописца из Далмације, свештеника Милана Радусина.

Све оно што ћете видјети у фрескописаном храму, на путника намјерника и случајног пролазника оставља дубок утисак. Ту можете видјети фреске попут крштења малог Николе Тесле, па до Светих Апостола Петра и Павла, по којима овај храм и носи име. Највише вјерника буде овдје управо на Петровдан, па га управо на тај дан, и на рођендан нашег највећег научника посјети највише туриста.

Живописање храма Светих апостола Петра и Павла у Смиљану у Лици Фото: Спутњику уступила Епархија горњокарловачка

Живописање храма Светих апостола Петра и Павла у Смиљану у Лици Фото: Спутњику уступила Епархија горњокарловачка

Никола је овдје живио до своје седме године. Овдје је кренуо и у школу. Овдје је спознао своја прва открића везано за природу. Када би била грмљавина или невријеме рецимо, сви би бјежали у кућу. Никола је излазио вани. Пењао би се на околна брда Крчмар или Богданић проучавао би муње. На потоку Ваганцу који протиче управо кроз Смиљан, Никола је правио своје прве воденице. Одатле, са малог потока Ваганца, тридесет година касније, 1896. гради се хидроцентрала на Нијагариним водопадима. Била је то идеја једног малог дјечака који је отишао у свијет, он га је, не само промијенио, него га је и освијетлио – поносно ће вам рећи у Меморијалном центру “Никола Тесла” у Смиљану.

Зграда у којој је одрастао Никола Тесла је обновљена и претворена у спомен-музеј. Родну кућу Николе Тесле годишње посјете хиљаде туриста из цијелог свијета. У све то, увјериле су се хиљаде и хиљаде туриста које овдје долазе из цијелог свијета, од Европе до Аустралије и Америке, поручиће ће вам Николина Крпан и Ана Марија Шолаја, које су и нама у неколико наврата помогле да урадимо емисије о животу Николе Тесле, управо овдје у Смиљану.

Додајмо, прије неколико година, на иницијативу управо пароха Драгана, обновљен је споменик родитељима Николе Тесле, Милутину и Георгини (Ђуки) Тесла, захваљујући понајвише Радету Шербеџији и Душку Љуштини.

Вратио се споменик Николи Тесли и у град Госпић. Додуше не баш тамо гдје је некада био, али и ово је велика ствар. Тиме је једна велика неправда, колико толико исправљена. Оно што се на жалост никада неће вратити јесте точак историје.

Наиме, на само пар корака од родне куће Николе Тесле, налази се гробница више од 500 убијених Срба. Њих су почетком августа 1941 побиле усташе. Прије Другог свјетског рата Госпићко-смиљанска парохија бројала је скоро 1000 душа, након њега једва стотину. Данас у Смиљану живи још само двоје Срба, каже на крају приче прота Драган Михајловић, парох Госпићко-смиљански.

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed