РТРС, 2.7.2017, Мраковица: Козара синоним за антифашистичку борбу

Обиљежавање 75 година од Битке на Козари Фото: РТРС

Обиљежавање 75 година од Битке на Козари Фото: РТРС

На Мраковици је данас обиљежено 75 година од Битке на Козари у којој је страдало око 10.000 бораца и 40.000 цивила.

Званичници Републике Српске, бројне делегације и представници организација проистеклих из посљедњег одбрамбено отаџбинског рата положили су вијенце на Централно спомен-обиљежје на Мраковици.

Вијенце су положили предсједник Републике Српске Милорад Додик, делегација Владе Српске на челу са премијерком Жељком Цвијановић, делегације Народне скупштине Републике Српске, Предсједништва БиХ, СУБНОР-а, амбасада Србије и Русије у БиХ, удружења логораша из Другог свјетског рата из Српске и Србије, те градова и општина у околини Козаре.

Обиљежавање 75 година од Битке на Козари организовале су владе Републике Српске и Србије.

Обиљежавање је почело пријемом званица у вили „Мраковица“, након чега је служен парастос код спомен-крста и положени су вијенци код централног спомен-обиљежја.

Након полагања вијенаца услиједило је обраћање званичника, те културно-умјетнички програм.

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић рекао је да је Козара је мјесто на којем вијекови историје подсјећају на јунаштво народа овог простора. Нагласио је да никада не смијемо заборавити страдале и њихову жртву.

Предсједник Српске Милорад Додик, обраћајући се присутнима, рекао је да је Козара синоним за антифашистичку борбу, те да комунистички режим није сматрао за сходно да адекватно обиљежи мјеста српског страдања, као и да је Сарајево у бившој Југославији запоставило козарачки крај познат по партизанској борби.

Он је нагласио да Срби не би били убијани по Козари, Јасеновцу и другим логорима у БиХ и Хрватској да је Српска постојала за вријеме Другог свјетског рата.

Додик је истакао да се српски народ одувијек борио за слободу коју је дијелио са другима, те да сада не смију дозволити да им буде одузета слобода.

– Важно да не одустајемо од слободе. Она је наш синоним, без слободе нема ни нашег живота на овим просторима. Зато је Република Српска једини оквир и гарант нашег опстанка – рекао је Додик.

– Данас српски народ има двије државе- Србију и Републику Српску. Данас српски народ не жели да угрожава другог, не жели ништа осим Српске и Србије – рекао је Додик, истакавши да Република Српска има намјеру да живи у деценијама које долазе.

– Можда није савршена, али нема боље од ње. Иако су је оспоравали, отимали надлежности, затварали приступ финансијама, Република Српска има границе, институције и не одустаје од слободе коју има – нагласио је Додик.

Додик је рекао да је љубав према Србији трајна, да је она гарант стабилности у региону, те да Српска у Србији види сигуран ослонац и уточиште.

Предсједнику Српске учесници окупљања уручили су медаљу и књигу.

– Ријеч је о медаљи коју додјељује секција бораца Нови Сад, а друго је књига посвећена страдању мјештана Пискавице на Козари – рекао је Додик, указавши на значај данашњег окупљања на Козари јер и на овај начин Република Српска чува и његује сјећање на људе који су се 1942. године дигли на устанак.

– Тако су народ Козаре и уопште српски народ написали најславнију историју антифашистичке борбе у којој су Срби учествовали – рекао је Додик.

Премијерка Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је народ Козаре слободарски народ који је у Другом свјетском рату показао како се осваја и брани сопствена слобода.

– Важно је да се овако окупљамо и обиљежавамо те важне догађаје и посебно је важно што и Влада Републике Српске учествује и обиљежава и овај дан и многе друге дане који су везани и за антифашистичку борбу, али и за догађаје из претходног отаџбинског рата – истакла је Цвијановићева.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Миленко Савановић изјавио је данас да је Козара била и остала симбол великог отпора фашизму и јединства српског народа са овог простора, који је поднио највећу жртву.

Савановић је рекао да су се на Козари у ово доба 1942. године водиле велике борбе бројчано много мањег партизанског покрета и непријатељске војске, њемачког окупатора који се уз помоћ усташа и Независне Државе Хрватске окомио на овај простор.

– Највећу жртву доживјело је цивилно становништво Козаре, јер је 68.000 депортовано у логоре Доња Градина, Јасеновац и у многа друга стратишта српског народа – рекао је он.

Предсједник БОРС-а Миломир Савчић позвао је правнике из међународне заједнице да дођу на Козару јер се, како каже, на њој најбоље може научити шта је то геноцид. Он је изјавио да је постојао план да се уништи један народ и да је на Козари тај план био спровођен.

– Управо то се овдје дешавало 1942. године и ако постоји и трунка нечега доброг онда је то искуство које је ова генерација Срба имала и била спремна да јој се не понови 1942. година и Козара, те многа друга страдања на овим просторима БиХ – рекао је Савчић.

Битка на Козари почела је 10. јуна 1942. године и трајала је 27 дана, до пробоја на југозападном дијелу планине, 15 километара источно од села Међувође.

Ова битка, у којој су малобројне партизанске јединице браниле народ у збјегу, била је значајна за цјелокупни партизански покрет отпора јер је представљала примјер јунаштва и одлучности бораца пред надмоћнијим и добро наоружаним непријатељем.

Историчари су прикупили податке о 33.398 побијених бораца и цивила, док судбина многих ни до данас није позната.

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed