Јужне вести, 8. 4. 2023, 82 године од бомбардовања Ниша и Хитлеровог одговора пркосу Југославије

Улазак Немаца у Ниш 1941. године Фото: Јужне вести, Архив Ниш

Улазак Немаца у Ниш 1941. године Фото: Јужне вести, Архив Ниш

Након што се Ниш укључио у мартовске демонстрације и изразио незодовољство због склапања савеза са Немцима, чему је претходио и војни пуч – 6. априла 1941. године у виду бомби стигла је реакција Хитлера на раскидање протокола о приступању Краљевине Југославије Тројном пакту.

Већ 8. априла бомбардован је и Ниш где је невино страдало преко 400 Нишлија, а рањено око 500. Улазак немачких трупа у Ниш обележио је и бунт и пркос југословенског војника који је усамљен пуцао из топа на Немце.

Био је уторак када су око 5.30 из правца Бугарске немачки авиони „Штуке“ у лету бомбардовали Ниш на који се обрушило око четрдесет бомбардера и двадесет ловаца.

Историчар и архивиста Историјског архива у Нишу Бобан Јанковић наводи да је малобројна и слаба противавионска одбрана града покушала кратко да се супротстави ваздушном нападу.

Истовремено са бомбама које су засипале улице на грађане се пуцало и из митраљеза. Највише бомби пало је у Божидарчевој, Таковској, Стојана Протића, Цара Константина, Приморској, Војводе Гојка, Војводе Танкосића, Војводе Степе, Војводе Мишића и друге улице успаниченог града.

Град није имао склоништа од ваздушног напада. Људи су уплашени бежали у кућне подруме и околна поља. Зграде су се рушиле затрпавајући народ. Живот је у потпуности паралисан. Онеспособљене су водоводна, електрична, телефонска и канализациона мрежа – наводи историчар.

Објашњава да је главни циљ бомбардовања била Железничка радионица, највеће привредно предузеће овог дела Србије, која је запошљавала више хиљада радника. Материјална штета је била огромна а највеће су биле људске жртве.

Пре 82 године Немци бомбардовали Ниш  Фото: Јужне вести, Архив Ниш

Пре 82 године Немци бомбардовали Ниш Фото: Јужне вести, Архив Ниш

Тог дана страдало је око 400 становника а рањених је било око 500 – истиче Јанковић.

После напада у граду је настала паника. Више од половине грађана напустило је Ниш и отишло у околна села. Мртве није имао ко да сахрани. Војни штабови са војском су у току наредне ноћи напустили град. Остале су малобројне војне јединице без икаквих директива за даљу одбрану, препричава Јанковић.

Тај 8. април важи за један од најетежих дана у нишкој историји 20. века.

Сутрадан, 9. априла, из правца Беле Паланке немачка 11. Оклопна дивизија пробијала се до Ниша. Успут су разбили слаби отпор мањих делова Топличке дивизије и наставили напредовање ка Нишу.

Око 9 сати заузели су Ниш и наставили напредовање према Прокупљу, Алексинцу и Београду.

Јанковић посебно истиче и једаног војник бивше југословенске војске, који је скривен у нишкој Тврђави из топа опалио на немачку колону која је надирала преко гвозденог моста. Један њихов тенк је уништен. На непознатог родољуба немачки војници осули су жестоку паљбу, убили га и продужили ка Београду.

Обилићев венац априла 1941. године  Фото: Јужне вести, Архив Ниш

Обилићев венац априла 1941. године Фото: Јужне вести, Архив Ниш

Истог дана око 16.00 часова у згради Општине званично је предат Ниш.

Подсетимо, увод у априлско бомбардовање биле су мартовске демонстрације.

 

Аутор: Тамара Тодоровић
Извор: Јужне вести

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed