Глас Српске, 14. 1. 2023, Служен парастос за Србе убијене на „Крвавој литургији“ у Драксенићу [Мапа]

Илустрација Фото: Интернет

Илустрација Фото: Интернет

КОЗАРСКА ДУБИЦА- У Драксенићу код Козарске Дубице данас је обиљежена 81 година од страдања 208 Срба које су на Мали Божић 1942. године у цркви убиле усташе. Тим поводом у Цркви Светог апостола Марка у Драксенићу служена је литургија, а затим је на темељима старе конзервиране цркве служен парастос и положени вијенци.

Парох демировачко-драксенићки Саша Тошановић посјетио је на страшан злочин који су 1942. године починиле усташе из Јасеновца, потпомогнуте домобранима из Градине, Ћуклинца и Драксенића, који су на превару голоруки народ, старце, жене и дјецу довели у цркву.

„Народ су сабили у цркву и онда је почео крвави пир познат као крвава литургија.

Убадали су бајонетима, војним ашовима, а има ту и других елемената насиља које је требало да буде надалеко познато по својој бестијалности јер су седам дјевојака силовали на часној трпези.

Тај гнусни чин зато има елемете сатанизма“, рекао је свештеник Тошановић.

Он каже да усташе нису успјеле у својој намјери да затру српски народ на овом подручју, иако се крв тада преливала преко прага цркве. „Убијени цивили, жене и дјеца, седам дана раније славили су Христово Рођење у цркви гдје су убијени, а све оно што је са Христом рођено са Христом ће и васкрснути“, рекао је Тошановић.

Он је поручио да се не треба светити, али треба памтити и упорно стајати са пруженом руком помирења.


Мапу у пуном формату можете погледати овде

Тошановић је подсјетио да су прошле године обновљене гробнице на платоу Цркве Светог апостола Марка у Драксенићу, које већ постаје мјесто поклоничких путовања и екскурзија.

Предсједник Скупштине општине Козарска Дубица Владимир Рокић рекао је да злочин и велико страдање мјештана Драксенића и околних села не смију да буду заборављени. Рокић је захвалио Влади Републике Српске која је уложила огромна средства за реконструкцију спомен-обиљежја код Цркве Светог апостола Марка у Драксенићу, гдје су обновљене спомен-гробнице и костурница, те изграђен „гроб крви и мозгова“.

Љубица Клинцов, унука Маре Благојевић, једне од три особе које су преживјеле покољ у цркви у Драксенићу на Мали Божић 1942. године, рекла је новинарима да је усташка војска народ окупила у цркву, а да су клања вршена пред олтаром. „По причи моје баке, то је била страхота.

Мало ко од становника је преживио“, рекла је Љубица Клинцов. Након литургије у Цркви Светог апостола Марка, на темепљима старе конзервиране цркве служен је парастос страдалим, а вијенце су положиле делегације Општине Козарска Дубица, Народне партије Српске и мјесне заједнице Драксенић.

Литургији и парастосу присуствовале су и монахиње из манастира у Јасеновцу и мјештани.

Од 13. до 15. јануара 1942. године око 800 усташа из Јасеновца, предвођених злогласним Максом Лубурићем, уз помоћ домобранске војске у Градини, Ћуклинцу и Драксенићу убиле су и поклале око 360 Срба, међу којима је било жена и дјеце. Највећи масакр над Србима усташе су извршиле у цркви у селу Драксенић, гдје је их је убијено 208.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed