Глас Српске, 20.5.2017, Сузе за 12 звјездица нису пресушиле

Сузе за 12 звјездица нису пресушиле

Сузе за 12 звјездица нису пресушиле

Бањалука – Тих дана сам проживљавала пакао. Била сам спремна дати све да заштитим своју дјевојчицу, али није било начина. Моја малена Душана умрла је 7. јуна, јер њена нејака плућа нису могла сама да се изборе за кисеоник.

Овако најтужнију причу протеклог рата, која је дирнула многа срца, дрхтавим гласом почиње мајка једне од 12 бањалучких звјездица Драгица Комљеновић из Кнежева. Њена дјевојчица рођена 24. маја 1992. године умрла је, као и осталих 11 беба, због недостатка кисеоника у инкубатору у бањалучком Клиничком центру.

Прва беба преминула је 22. маја, након чега је услиједила агонија и смрт осталих беба, јер је био прекинут коридор према Србији кроз Посавину и онемогућена достава кисеоника копненим путем из Србије. Једину могућност транспорта, ваздушним путем, онемогућио је Савјет безбједности УН забраном авионских летова у БиХ.

Комљеновићева, која ће са осталим мајкама у понедјељак доћи у Бањалуку, гдје ће бити обиљежено 25 година од страдања 12 малих анђела, каже да је бол и послије четврт вијека јак као првог дана.

– Не постоји ријеч којом бих описала овај бол. Сваке године, овај мјесец нас додатно протресе, а највише ме растужи када син и кћерка по повратку са молитве кажу: „Упалили смо свијећу својој покојној секи“ – казала је Комљеновићева и додала да њени укућани често заплачу због њихове звјездице.

То је био и најтежи период у животу Жељке Тубић, секретара Удружења „12 беба“, које су основале мајке умрлих звјездица како би помогле болесној дјеци широм Српске.

– У марту ове године преминула је мајка једне бањалучке звјездице Живка Кнежевић, која је била самохрани родитељ малољетних сина и кћерке – рекла је Тубићева.

Додала је да ова дјеца живе као подстанари, због чега чланице Удружења планирају да покрену хуманитарну акцију како би им помогли.

– Кћерка је, захваљујући властима РС, запослена, али је тој дјеци неопходан кров над главом – казала је Тубићева.

Предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић нагласио је да је недопустиво да за овај злочин нико није одговарао.

– Не желимо да злоупотребљавамо ову трагедију, већ да укажемо на то да се не смије заборавити страдање тек рођене дјеце изазвано крајњом безобзирношћу, прије свега, међународног фактора – нагласио је Митровић.

Он је подсјетио да је једна од беба рођена у том периоду Слађана Кобас, због посљедица које је оставио недостатак кисеоника, преминула 2005. године, а Марко Медаковић живи са тешким психофизичким посљедицама.

Осим Драгичине и Жељкине бебе, умрла су и новорођенчад Зилхе Делић, Милене Сандић, Сафете Медић, Нађе Пушкар, Живке Кнежевић, Драгославе Јаћимовић, Фатиме Дедић, Душанке Ђукић, Мајде Ђуран и Грозде Рауш.

Списак

Недељко Митровић је истакао да Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и несталих лица израђује списак дјеце која су на било који начин страдала у рату.

– Списак још није коначан, а до је сада пописано више од 1.000 дјеце. Тај списак, као и попис свих страдалих лица у РС, требало би да буде сачињен до краја године – рекао је Митровић.

 

 Данијела Стоканић

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed