Глас Српске, СРНА, 24. 6. 2023, Служен помен страдалим Србима у Придворцима [Мапа]

Спомен-капела код Придворачке јаме Фото: Trebinje.live

Спомен-капела код Придворачке јаме Фото: Trebinje.live

ТРЕБИЊЕ – У Придворцима код Требиња данас је служен парастос за 13 Срба које су локалне усташе бациле у Придворачку јаму у ноћи 23. на 24. јун 1941. године.

Са мјеста стратишта тројица Срба успјела су да побјегну и упозоре остало становништво, чиме је спријечена масовнија ликвидација српског живља из Требиња и околине.

Цвијеће код спомен-капеле у Придворцима, која је подигнута 2006. године, положиле су делегације Градске управе Требиње и потомци страдалих.

Прије парастоса, Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије служио је Свету архијерејску литургију код спомен-обиљежја, гдје су, након 81 године, посмртни остаци седам преосталих придворачких новомученика сахрањени у крипти, на градском гробљу у Требињу.


Мапу у новом прозору и пуној резолуцији са навигацијом можете погледати овде

Сабор Српске православне цркве на засједању у мају у Диптих светих, уз мученике пребиловачке и доњохерцеговачке, унио је и све остале мученике пострадале за вјеру у Херцеговини у вријеме Другог свјетског рата, међу којима су и мученици из Придворачке и јаме Јагодњача.

Сви као Свети мученици пребиловачки и остали херцеговачки мученици, празнују се 6. августа.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed