РТРС, Срна, 8. 7. 2023, Димески: У Норвешкој постављен Часни крст на гробљу српских логораша [Мапа]

Група логораша из Ниша градила прву деоницу "Крвавог норвешког пута" , Фото: Архива Нарвик центра у Хордленду / Вечерње новости

Група логораша из Ниша градила прву деоницу „Крвавог норвешког пута“ , Фото: Архива Нарвик центра у Хордленду / Вечерње новости

На гробљу у норвешком граду Трондхајму, на коме почивају српски логораши нацистичких логора из Другог свјетског рата, освештан је и постављен Часни крст, који је стигао из јасеновачког стратишта Доње Градине.

Новинар и публициста Бранко Димовић Димески, продуцент филмова о страдању српских логораша „Логор смрти у Карашјоку“ и „33 анђела“, који више од двије деценије живи у Норвешкој, подсјетио је да је овај крст освештан на Видовдан.

Он је напоменуо да је крст кренуо са највећег јасеновачког стратишта Доње Градине и цркве у Драксенићу гдје се десио страшан покољ Срба у Другом свјетском рату, на више хиљада километара дуг пут ка Норвешкој, да би коначно, послије 80 година, на прави начин обиљежио мјесто покоја српских страдалника.

Крст је у храму Светог Николаја у Ослу 2. јула дочекао велики број парохијана и амбасадор Србије Драган Петровић, а потом га је на такозваном „Руском острву“, некрополи руских избјеглица из 1917. године, освештао архимандрит Јоханес, настојатељ парохије Светог Николаја која је од 2018. године под јурисдикцијом Епархије британско-скандинавске Српске православне цркве.


Мапу српских стратишта у пуном формату и са навигацијом можете погледати овде

– Не можемо очекивати да ће се неко други сјећати наше историје, ако ми то не учинимо – рекао је Димовић за Радио Слово љубве.

Он је позвао све оне који и данас трагају за пострадалим прецима, али исто тако и истраживаче и све оне који желе да сазнају више о овом намјерно заборављеном дијелу српске страдалне историје, да се јаве путем електронске поште на адресу bdimeski@gmail.com.

Димовић већ неколико година ради на откривању истине о српским страдалницима у Другом свјетском рату у бројним нацистичким логорима у Норвешкој.

Он је рекао да, након завршеног филма „Логор смрти у Карашјоку“ тренутно ради на новом филму „33 анђела“, који говори о страдању више од 150 српске дјеце у нацистичким логорима у Норвешкој.

– Филм полако улази у завршну фазу. Сниман је на више локација, међу којима и у Републици Српској и то на позив потомака. Ту је и настала иницијатива да се Часни крст постави у Норвешкој. Крст је освештан на Видовдан, а кренуо је Доње Градине пут Норвешке, гдје је и стигао – додао је Димовић.

Он је подсјетио на причу Бране Гајића, потомка једног од страдалих Срба, који деценијама трагао за својим стрицем.

– Успјели смо да пронађено гроб његовог стрица послије толико година. Било је дирљиво када је Бране Гајић дошао клекнуо на гроб. Медији у Норвешкој су кренули да пишу о томе – рекао је Димовић.

Он је додао да је филм „Логор смрти у Карашјоку“ отворио једно ново поглавље и велико интересовање потомака српских страдалника у Норвешкој, те истакао значај да се чува култура сјећања.

– Не можемо очекивати да ће се други сјећати наше историје, ако ми то не учинимо. Има још толико података и свједока о томе шта се догодило са логорашима у Норвешкој. У сарадњи са норвешким историчарима дошли смо до податка да су 97 одсто тих страдалих били Срби – рекао је Димић.

Он је подсјетио да постоји још гробаља српских страдалника у Норвешкој, гдје треба поставити православно обиљежје крст.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed