Политика, 12. 9. 2009, Бивши логораши на Мамули

Тврђава Мамула на отоку Ластавиица, Бококоторски залив Фото: PrimorskeNovine.me

Тврђава Мамула на отоку Ластавиица, Бококоторски залив Фото: PrimorskeNovine.me

Херцег Нови – Обележавајући 66 година од расформирања казамата на острву Ластавица на улазу у Бококоторски залив наспрам Превлаке, јуче су преживели логораши и њихови потомци, као и саборци, положили венце у тврђави Мамула.

Кампо Мамула, назив је некадашњег казамата, у Првом и Другом светском рату, а у Другом светском рату и логора у који су затварани антифашисти и становници са територије Боке Которске и источне Херцеговине. На Мамули и суседној Превлаци било је затворено 2.332 одраслих мушкараца и жена и деце, бораца против фашиста, као и мештана. Логор је основан наредбом италијанског адмирала Ренца Далмаца 30. марта 1942. године.

У логору су, по сећању једног од неколико данас живих Неђељка Зорића, бившег робијаша, партизана, носиоца Партизанске споменице и амбасадора СФРЈ, били веома тешки услови, па је око 50 заточених умрло од глади, а преко 80, већином Херцеговаца, осуђено је на смрт и погубљено.

– Ја сам био у групи која је неколико месеци ту чекала за војни суд у Котору. У другом делу били су логораши. Смртну казну су ми преиначили на доживотну робију, сећа се Зорић, који је у име страдалих и њихових потомака поручио надлежнима да се у Европи и свету оваква мучилишта не заборављају, већ рестаурирају и чувају као страшна опомена.

Мамулу су обишли некадашњи борци, логораши и њихови потомци из Боке Которске, источне Херцеговине и Републике Српске. Венци су полагани уз партизанске песме и Интернационалу, а на тврђави су се вијориле заставе СФРЈ и застава АВНОЈ-а.

Тврђава Мамула на острву Ластавица, која је једна од најочуванијих на Јадрану, изграђена је средином 19. века. Градили су је Аустроугари, а градњом је управљао генерал Лазар Мамула. Борци, али и представници херцегновске општине нису за продају острва и тврђаве, нити за градњу и мењање јединствене архитектонске целине. Држава је покушавала раније да Мамулу изда у дугорочни закуп, али је намера пропала због последњег рата. Острво је пречника свега око 200 метара и цело је под тврђавом.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed