Курир, 29.5.2018, ПОМЕН ЖРТВАМА БУГАРСКОГ ТЕРОРА: У Сурдулици први пут обележена Слава Светих сурдуличких мученика

Сурдулица: Први пут обележена Слава Светих сурдуличких мученика Фото: Курир /ТС

Сурдулица: Први пут обележена Слава Светих сурдуличких мученика Фото: Курир /ТС

Слава Светих сурдуличких мученика обележена је први пут ове године у Сурдулици. Литургију су служили епископ врањски Пахомије, владика бихаћко–петровачки Сергеј и владика кумановско–полошки Јоаким. Српска православна црква и њени вернци први пут обележавају 29. мај у спомен на страдање Срба у Првом светском рату за време бугарске окупације.

У литургији су поред свештенства и монаштва из Епархије врањске, учествовали и свештеници из Крушевца, као и црквени хор „Кнез Лазар“ из овог места. Владика врањски је током литургије рекао да Сурдулица блиста од моштију Светих мученика, који су једном убијени, а много пута мучени.

Ради се од око 20.000 страдалих Срба са подручја југа Србије који су побијени у Сурдулици у јесен 1915. године, за време Првог светског рата.

Бугарска зверства у Сурдулици, 1915.

Бугарска зверства у Сурдулици, 1915.

Мошти мученика налазиле су се у Спомен-костурници у Сурдулици која је подигнута 1924. године и коју су бугарски окупатори до темеља срушили 1943. године, а мошти закопали на више локација. У Спомен-костурницу, која је годину дана раније обновљена ти земни остаци су враћени маја 2010. У порти сурдуличког храма Светог великомученика Георгија окупило се доста верника.

Присуствовали су и државни секретар у Министраству привреде Драган Стевановић, начелник Пчињског округа Срећко Пејковић, представници локалне самоуправе из овог места, као и других општина Пчињског округа. Дејан Тричковић, председник Скупштине, Зорица Јовић, градска већница за културу, као и Душан Аритоновић, начелник Градске управе представљали су Град Врање.

 

 

Т.С.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed