Политика, 28.4.2016, У Чешкој одата пошта Принципу и српским ратним заробљеницима

GAVRILO PRINCIP<br />  foto; MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE

Гаврило Принцип Фото: Архива / Министарство спољних послова Србије

Поводом обележавања 98. годишњице смрти Гаврила Принципа, државна церемонија полагања венаца и одавања почасти одржана је данас у градској тврђави у Терезину у Чешкој, где је Принцип, као затвореник, преминуо 28. априла 1918. године.

У склопу обележавања стогодишњице Првог светског рата крај маузолеја са спомен костурницом у Јиндриховицама одржана је и државна церемонија полагања венаца и одавања почасти српским ратним заробљеницима преминулим у том логору, саопштио је Одбор Владе Србије за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Венце је на спомен обележја у име Владе Србије положио представник Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, а организатор комеморација је Одбор у сарадњи са амбасадом Србије у Чешкој, Министарством унутрашњих послова и Министарством унутрашњих послова Републике Српске.

Током Првог светског рата територија данашње Чешке Републике била је место интернирања српских ратних заробљеника и политичких затвореника из читаве тадашње Аустро-Угарске.

Из тог разлога је и основан заробљенички логор поред места Јиндриховице, недалеко од Карлових Вари. У нечовечним условима, мучени глађу, жеђу и принудним радом, од последица разних заразних болести умрло је 7.100 српских војника који су као ратни заробљеници били интернирани у овај логор.

У Чешку је депортован и Гаврило Принцип, као један од осуђених за учешће у атентату на надвојводу Франца Фердинанда 28. јуна 1914. године.

Умро је у затвору у тврђави града Терезина пред сам крај Првог светског рата, 28. априла 1918. године, од последица туберкулозе костију.

Три године након смрти посмртни остаци Гаврила Принципа пребачени су из тадашње Чехословачке у Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца и сахрањени у Сарајеву, наводи се у саопштењу.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed