Portal Novosti, 12. 2. 2024, Ustaški grafiti pred pravoslavnim grobljem u Dicmu

Дицмо: Скнављење Српске православне цркве Успења Пресвете Богородице и православног гробља Фото: Портал Новости

Дицмо: Скнављење Српске православне цркве Успења Пресвете Богородице и православног гробља Фото: Портал Новости

Тjedan dana nakon što su konačno dobili priključak na vodu, u naselju Sušci u Dicmu ispred pravoslavnog groblja nepoznate osobe napisale su ustaške grafite poput NDH, ZDS i ušatog slova U

U Dicmu, mjestu između Splita i Sinja, na cesti ispred vrata koja vode na pravoslavno groblje i hram Uspenja Presvete Bogorodice, sredinom prošlog tjedna osvanula su ustaška znakovlja: crnim sprejom ispisano je veliko ušato slovo ‘U’ i kratice ZDS, koja označava pozdrav Za dom spremni i NDH (Nezavisna Država Hrvatska) uz nacrtani križ i šahovnicu u dužini od pet metara, objavio je Dalmatinski portal.

– U Dicmu još od vremena rata nije bilo ovakvih parola. Službe na čelu s načelnikom Općine Dicmo Petrom Maretićem vrlo brzo su reagirale, kao i policija. Nadamo se da će se vrlo brzo otkriti tko je i zašto napisao ustaške poruke. Hrvati i Srbi u ovom kraju žive zajedno, bez ikakve mržnje i netrpeljivosti – govori na Novosti predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Splitsko-dalmatinske županije Božidar Simić, koji je porijeklom iz ovog kraja.

Načelnik Maretić je za Slobodnu Dalmaciju kazao da su odmah kad su saznali za vandalski čin izašli na teren s komunalcima i da će grafit hitno biti ispjeskaren i kemijski obrisan. Naglasio je da misli da su to napravili mladi ljudi bez srama i izrazio žaljenje što nemaju pijeteta prema pokojnicima. PU splitsko-dalmatinska oko ovog gnusnog čina provodi kriminalističko istraživanje, te poduzimaju mjere i radnje u cilju utvrđivanja činjenica.

Za vrijeme rata na crkvu je bačena eksplozivna naprava, kao i na još nekoliko stambenih objekata. Kasnije međuetničkih incidenata nije bilo. Mještani su crkvu obnovili. Inače, u Dicmu, najviše u naselju Sušci, živi tridesetak pripadnika srpske nacionalnosti. Prije Drugog svjetskog rata ih je bilo puno više, omjer katolika i pravoslavnih u Sušcima bio je podjednak, govori Simić, ali je život ljude odveo prema velikim gradovima, prije svega Splitu, udaljenom 15-ak minuta automobilom.

Dio mještana nemili događaj povezuje s nedavnim okupljanjem u jednom restoranu u Dicmu održanom u organizaciji tzv. Hrvatskog pravoslavnog centra povodom pravoslavnog Božića. Predsjednik te udruge, čije je sjedište u Vukovaru, Predrag Mišić Peđa zagovara osnivanje Hrvatske pravoslavne crkve. Radi se o jednoj od nekoliko struja koja se međusobno svađaju oko prava na nasljeđe crkve za čije je osnivanje u Drugom svjetskom ratu najzaslužniji bio ustaški poglavnik Ante Pavelić s ciljem da podjarmi pravoslavne vjernike koji nisu protjerani, likvidirani ili pokatoličeni.

Žalosno je da je, uz stotinjak uzvanika, na skupu bio i general Marijan Mareković, kao izaslanik predsjednika Zorana Milanovića, te Dinko Tandara, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, potom Ante Sanader, potpredsjednik Hrvatskog sabora, Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara, umirovljeni pukovnik Mirko Čondić, Marko Skejo, zapovjednik 9. bojne HOS-a te više vijećnika županijske Skupštine i splitskog Gradskog vijeća.

Načelnik Maretić je kazao da ne zna imaju li grafiti veze s tim skupom i inicijativom, da nije bio na njemu i da ovakvih incidenata prije u općini nije bilo.

Slično razmišlja i Simić koji kaže da ne zna postoji li ikakva veza grafita i desničarskog okupljanja te izražava nadu da se radi o djelu neodgovornog pojedinca.

Inače, prije deset dana u spomenutom naselju Sušci, u prisustvu načelnika Maretića, predstavnika Hrvatskih voda i cesta, te komunalnih tvrtki i predsjednika VSNM SDŽ-a Simića, svečano je otvoren vodoopskrbni sustav kojim se mještanima konačno omogućava pravo na spajanje na vodovodnu mrežu, čime su Sušci, kao posljednje naselje u ovoj općini, uključeni u sustav, a dobili su i novu proširenu županijsku cestu. Simić kaže da je projekt bio vrijedan 1,15 milijuna eura i da će se izgradnjom nove trafo-stanice poboljšati elektro sistem u ovom naselju.

 

G. Borković

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed