Kosovo Online, 13. 2. 2024, Зуроф: Сан Косова је да се Срби иселе

Ефраим Зуроф: Није било геноцида у Сребреници, геноцид је био у НДХ и то много више над Србима него над Јеврејима Фото: Arikb CC BY-SA 3.0

Ефраим Зуроф: Није било геноцида у Сребреници, геноцид је био у НДХ и то много више над Србима него над Јеврејима Фото: Arikb CC BY-SA 3.0

Директор Центра „Симон Визентал“ из Јерусалима Ефраим Зуроф каже за Косово онлајн да на Косову није било геноцида и истиче да је очигледно да је сан Косова да се Срби иселе.

“Нисам експерт за ситуацију за положај Срба на Косову и јако тешко ми је да дам неку озбиљнију тврдњу. Али, очигледно је да је сан Косова да се Срби помере, иселе”, каже Зуроф.

Зуроф је у оценио да је важно што се о тешком положају српске заједнице разговарало у Савету безбедности УН.

Он истиче да власти у Приштини немају аргументацију да је против њиховог народа почињен злочин у рангу геноцида, а да то важи и за Београд.

“Важно је да Уједињене нације буду свесне шта се дешава на Косову и дискриминацији која се врши над Србима на Косову. Али, нема основа за тужбу за геноцоди. Нема геноцида на Косову, барем не до сада. И надам се да се никада неће догодити”, каже Зуроф.

Он упозорава да се термин ‘геноцид’ све више злоупотребљава у политичке сврхе.

“Људи веома често покушавају да оптуже друге за геноцид зато што је то златни стандард трагедије, златни стандард дискриминације. И као што добро знате, уколико се сетите примера Сребренице, коју су Американци одмах прогласили геноцидом, а то није био геноцид зато што су српске трупе пустиле жене и децу да иду кућама, сачували су им животе. С друге стране, Американци су одбили да назову геноцидом оно што се дешавало у Руанди када су Хути починили геноцид против Тутса. Дакле, све је то политика. Веома је то тешка стварност за заједницу која се бори за људска права”, оцењује Зуроф.

Зуроф оцењује да Албанци покушавају да се упореде са Јеврејима из Другог светског рата како би на тај начин придобили симпатије света, али да таква поређења немају основа.

“Да ли знате колико људи покушава да тврди да је њихова трагедија истоветна холокаусту? Зашто то раде? Зато што је то најужаснија трагедија која се икада догодила у историји људске врсте. Дакле, ако је њихова трагедија слична холокаусту тада заслужују саосећање, подршку и помоћ… Али, абортус није холокауст, окрутност према животињама није холокауст и оно што Албанци тврде такође није холокауст. Дакле, нема основа за такво поређење са Јеврејима”, наводи Зуроф.

Упитан да прокоментарише податак да је кућа Џафера Деве новембра прошле године стављена на Листу културних споменика трајне заштите Косова, али сада под именом “Стара Амбуланта“, Зуроф каже да је тиме послата најгора могућа порука.

Прво, нисам знао шта покушавају. Друго, реновирајући ту кућу у културни центар они шаљу најгору могућу поруку. Дева је био нацистички сарадник, био је укључен у одвођење Јевреја у Албанији и на Косову. Он не заслужује да буде величан, већ да буде осуђен”, каже Зуроф.

Он упозорава на тренд последњих деценија глорификовања личности које су сарађивале са нацистима.

“Морате да разумете да Косово није једина земља, ако је уопште држава, која глорификује људе који су сарађивали са нацистима. Последњих 20 година се суочавам и борим против лажи у Литванији, Естонији, Хрватској, Румунији, Мађарској, Пољској… Те лажи су измишљен наратив који глорификује улогу локалних сарадника нациста и у неким случајевима те личности су постале национални јунаци”, рекао је Зуроф.

Он је објаснио да је основни разлог био тај што су се многе земље после Другог светског рата окренуле борби против Совјетског Савеза величајући личности из рата које су се и током рата бориле против Совјета.

“Али ти људи су сарађивали са нацистима и убијали Јевреје”, поручује Зуроф.

Директор Института Симон Визентал упозорава и да би Албанци са Косова морали да се суоче са својом улогом у Другом светском рату, а посебно када је реч о улози Скендербег СС дивизије.

На питање због чега нема те врсте суочавања са прошлошћу Зуроф каже да је то део феномена ревизионизма историје и чињеница.

“А шта мислите ко би о томе говорио? Албанци са Косова? Па они су били у тој јединици. Они не желе да признају своје злочине и то је све део феномена ревизионизма историје и чињеница. Моја последња књига је у потпуности посвећена лажима у Литванији”.

Он наводи да је у тој књизи показао 40 места масовних ликвидација Јевреја и да је интервјуишући преживеле заједно са сарадницом из ове земље сазнао да су то чинили Литванци, али да је сасвим другачији наратив власти и историчара ове земље.

“Ако слушате наратив литванске владе и наратив литванских историчара они ће рећи да су то учинили Немци, да су дошли и убили. Не негирају холокауст и не негирајући да је то огромна трагедија, али трагедија у којој су нацисти убијали Јевреје и да они са тим немају никакве везе. То је чиста лаж. На хиљада Литванаца је у томе учествовало. За Бога милога, убијали су своје комшије. Пољска је била још гора, Мађарска такође”, казао је Зуроф.

Он је навео да је јачање ревизионизма кључан проблем и да Запад мора то да схвати.

“То је била куга и ако западни свет не схвати да мора да се озбиљно узме у коштац и бори против негације холокауста то ће бити ужасно. А видимо то стално и стално зато што је дозвољено да такви људи постоје. То је све гомила лажи. Узмите за пример само 7. октобар прошле године када је Хамас извршио инвазију на Израел, убијао, мучио, силовао, спаљивао, чинио ужасне ствари хиљадама Израелаца, убио више од хиљаду људи.

И сада кажу да смо то заправо ми учинили сами себи. То је потпуно апсурд, потпуно лудило. Нажалост, има пуно људи који желе да верују у такве лажи. У Литванији су веома уверени да су имали те хероје. Исто је и са Естонијом, Хрватском… Прича о (Џаферу) Деви је иста прича”, каже Зуроф.

Коментаришући све чешће најаве о могућем формирању Велике Албаније Зуроф наводи да би то произвело нове ратове на Балкану.

“Јасно је да ће то произвести невољу. То би прозвело веома тужну, али и веома лошу ситуацију и може опет да отвори ратове на Балкану”.

На питање да у Европској унији јачају партије деснице Зуроф не сматра да се то нужно треба повезати са могућношћу враћања и нацистичке идеологије у Европу.

“Не видим значајнији раст било које странке која би могла да се назове нацистичком. То се неће догодити. Али, с друге стране, постоје разлози због чега странке деснице расту у Западној Европи.

Проблем је муслиманска имиграција. Чињеница је да је углавном реч о верским фундаменталистима који немају намеру да прихвате западне вредности, људска права и остало. То је природна реакција на те феномене. Видите шта се догађа у Холандији. Имате највећи број десничара у односу на све претходне изборе који се боре против исламских фундаменталиста”, каже Зуроф.

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed