РТ Балкан, 8. 11. 2023, Застава „велике Албаније“ и срамна карта: Отворен музеј ОВК у Македонији [Twitter]

Унутрашњост музеја ОВК у Сопоту код Куманова Фото: Спона, ФБ

Унутрашњост музеја ОВК у Сопоту код Куманова Фото: Спона, ФБ

Албанци у Северној Македонији настављају са провокацијама и ни мало не крију своје претензије на стварање државе која би прекршила међународно право

Након што је у августу Аљбин Курти „проглашен за председника свих Албанаца“ на скупу у Тетову, уз заставу и химну републике Албаније, с развијеном заставом „велике Албаније“ међу окупљенима, на шта се лидери Европске уније и САД нису претерано обазирали, у Сопоту, месту које припада општини Куманово, лидер партије Демократске уније за интеграције (ДУИ) Али Ахмети отворио је протеклог викенда Меморијални комплекс такозване Ослободилачке војске Косова.

 

У овом „музеју“ главни експонат је карта „велике Албаније“, коју чине делови територије Северне Македоније, Србије, Црне Горе и Грчке.

 

Иста карта је изгравирана и на мермерној табли испред улаза у објекат.

Ахмети се огласио на Фејсбуку истакавши да је реч о спомен-обележју „посвећеном шездесетчетворици Албанаца убијених 1944. године“.

Музеј ОВК у Сопоту, Куманово Фото: Политика

Музеј ОВК у Сопоту, Куманово Фото: Политика

Но, у музеју су изложене фотографије команданта ОВК Адема Јашарија, као и личности које су учествовале у војном сукобу албанске паравојне ослободилачке националне армије с Македонцима 2011. године (АНА), који је окончан Охридским оквирним договором, да би из те албанске „армије“ настала данашња партија ДУИ.

Медији у Северној Македонији преносе и да карта „велике Албаније“ није била једина провокација, већ је Ахмети у свом говору на отварању овог „музеја“ рекао да је „идеја некада била Албанија без граница, али да се касније политика променила, а да је на Албанце пао избор да буду господари у овој земљи“ – Републици Северној Македонији.

Овај догађај нису коментарисали представници званичне власти у Скопљу. Неизвесно је о каквом интересу је реч, посебно ако се има у виду да је у јеку изборна кампања, иако још нису расписани избори, ни председнички, ни парламентарни, који ће бити одржани одвојено, у редовном термину идуће године.

 


Актуелна опозиција, ВМРО-ДПМНЕ, оштро напада партију ДУИ, тренутно чланицу владајуће коалиције у Северној Македонији, због значајне умешаности у криминалне активности, наводећи да се ДУИ после наредних избора и формирања власти наћи у редовима опозиције.

Ипак, по речима Алија Ахметија, лидера партије ДУИ и Бујара Османија, министра спољних послова и портпарола ове партије, након две деценије на власти у коалицији са СДСМ и с ВМРО-ДПМНЕ, ДУИ себе не види у опозицији.

Није искључено да ДУИ оваквим деловањем жели да привуче пажњу на себе, управо кад се у Скопљу од 29. новембра до 1. децембра очекује присуство више од 70 делегација из целог света које ће узети учешће у раду годишњег Министарског савета ОЕБС-а, када треба да се одреди и нови председавајући. Тренутно овом светском организацијом председава Османи.

Оваква популарност на светском нивоу омогућила би да ДУИ преко својих лидера врати поверење бирача, те да на следећим изборима добије знатно више посланика, што би партију и те како ојачало у игри за власт.

Будући да је Запад затворио небо за санкционисане руске функционере, те да њихови авиони не могу да слете у Скопље, питање је ко ће предводити делегацију Руске Федерације. Сергеј Лавров, министар спољних послова Русије потврдио је долазак, уколико му буде омогућен безбедан и долазак и повратак кући.

Уколико, из објективних разлога, Лавров не стигне у Скопље, свакако ће бити присутна руска делегација, но недолазак Лаврова може бити веома значајан потез да се Албанци на изборима у што већем броју изјасне за ДУИ, јер је ова партија, као и држава Северна Македонија, подржала Украјину у сукобу са Руском Федерацијом.

У центру пажње су косовско питање и промена Устава Македоније. У атмосфери даљег непоштовања међународног права о територијалном интегритету и Повеље УН о миру, из Северне Македоније стижу поруке албанских лидера о даљим прекрајањима граница, и то на територији државе чланице НАТО-а.

Напомена: 

У вечерњим сатима агенције су известиле да је мермерни споменик са угравираном мапом “Велике Албаније“ уклињен испред куће, а да је остао само камени постамент.

– Српски меморијал / а.м.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed