РТ Балкан, РТРС, 2. 1. 2024, Трећи пут уништен споменик Србима које су из заседе убили сребренички муслимани [Фб]

Спомен, илустрација Фото: Глас Српске

Спомен, илустрација Фото: Глас Српске

На путу према Црном врху септембра 92. муслиманске снаге из заседе су пресреле и пуцале на колону Срба која није имала никакво војно обележје, нити наоружање

На Црном врху код Зворника непозната лица су разбила спомен-таблу која је постављена на месту страдања 11 бораца Војске Републике Српске, полиције и цивила које су муслимани из Сребренице убили из заседе 10. септембра 1992. године.

Ово је треће скрнављење спомен обележја на Црном врху.

Из градске управе Зворника најављују постављање новог споменика  и видео надзора.

На путу према Црном врху септембра 92. муслиманске снаге из заседе су пресреле и пуцале на колону Срба која није имала никакво војно обележје, нити наоружање.

Страдало је 11 Срба којима је спомен-обележје подигнуто 2010. Од тада је више пута било скрнављено. Породице погинулиних осудиле су овај вандалски чин.

Разбијену спомен-таблу на Црном врху приметили су данас припадници Полицијске станице Осмаци пролазећи овом дионицом магистралног пута Зворник-Тузла.

„Овде су страдали Срби, ништа друго нису урадили осим што су страдали. Километар одавде има споменик у повратничком бошњачком насељу, нама не пада да дирамо њихове жртве“, рекао је председник Градске организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Зворник Миливоје Марковић.

У Организацији породица погинулих очекују да вандали што прије буду откривени.

У Градској управи Зворника најоштрије су осудили скрнављене споменика и најавили постављање видео надзора.

„Ово се не дешава први пут овде. И зато ће Градска управа ургентно извршити санацију и реконструкцију спомен обележја, а након тога наћи ћемо и најквалитенији начин надзора и заштите овог места“, истакао је заменик градоначелника Зворника Милош Томић.

Председник Савеза логораша Републике Српске Анђелко Носовић изјавио је да је свакодневица скрнављење споменика и свега другог везаног за страдања Срба, попут спомен-табле на Црном врху код Зворника, док истовремено на том подручју прогањају и хапсе српске борце због наводних ратних злочина.

„Срби су прогањани, затварани и убијани током Одбрамбено-отаџбинског рата и сада их још оптужују да су за све криви“, рекао је Носовић говорећи о вандалском чину на Црном врху код Зворника

Носовић је нагласио да међународна заједница, али и комшије муслимани, не желе да људи у БиХ живе заједно, већ да морају да живе једни поред других.

„Сваки дан живимо под пресијом, ултиматумима, хапсе нам људе. Док год има иједан Србин на овим просторима – они ће да прете, хапсе, суде и оптужују, што им дозвољава међународна заједница на челу са Кристијаном Шмитом, који спроводи мржњу против српског народа на овим просторима“, рекао је Носовић за Срну.

Спомен-табла је први пут постављена на месту страдања 10. септембра 2010. године, а оскрнављена шест дана после постављања. У 2013. години поново је постављена гранитна спомен-плоча, већа и дебља, али су је непознате особе разбиле исте године, да би 2014. године била постављена нова – трећа, која је разбијена управо ових дана.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed