РТРС, 15. 6. 2022, Мостар: Обиљежено 30 година од јунског погрома

Обиљежено четврт вијека од страдања Срба у Мостару Фото: СРНА

Обиљежено четврт вијека од страдања Срба у Мостару Фото: СРНА

Чланови породица и потомци, представници институција и удружења, у Мостару су обиљежили 30 година од јунског погрома српског становништва. Више од 30.000 протјерано је из Мостара, а они који су остали, заробљени су или убијени. На данашњи дан запаљен је, а нешто касније и миниран Саборни храм Свете Тројице. Породице трагају за још 83 Срба.

У Мостару је данас поводом 30 година од прогона и страдања Срба у долини Неретве служен парастос, одржана Академија сјећања на којој су се присјетили убијања и паљења српске имовине и светиња, а указано је и да је стање и положај српске заједнице и данас тежак.

Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски епископ Димитрије у обраћању на академији истакао је да се Срби из Мостара данас сјећају страдања, рушења и зла, те указао како се и враћају, поново подижу храмове и обнављају своје домове.

Он је рекао да је на свима да се сјећају свих пострадалих и да се покуша осмислити нови почетак, нагласивши да се, када страда народ, страдају и светиње, а када се обнавља народ, обнављају се и светиње.

Владика је истакао да су безумљу деведесетих светиња невини људи почели да страдају на најсвирепије и звјерске начине и да се ниједан од народа који живи на овим просторима није могао надати никаквом дугорочном добру, о чему се свједочило у послијератним временима.

Бошко Томић, изасланик српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, подсјетио је да је из Мостара и Сарајева прогнано око 200.000 Срба, те истакао да правда за Србе споро долази.

– Молим вас да прикажете и да су Срби страдали. Правда за српске жртве споро долази и надам се да ће и то кренути да се озбиљније ради са Тужилаштвом, а кога не стигне ова земаљска правда, стићи ће га она друга. То је сигурно – рекао је Томић.

Он додаје да су Срби спремни да заједно иду у живот и да уважавају све. „Ако неко може да опрости, нека то уради. Не треба да се мрзимо, али морамо да се чувамо и да чувамо нашу Републику Српску“, рекао је Томић.

Замјеник предсједника Градског вијећа Мостара Велибор Миливојевић рекао је да се присјећају најболнијих и најтрагичнијих тренутака везаних за Мостар и грађане српске националности, када су прије 30 година у овим данима људи протјерани, преостали су углавном завршили у логорима, а српска имовина је попаљена.

– Све је то праћено и уништавањем српских богомоља свега онога што је било везано за Србе. Та мржња која је испољена прије 30 година надмашила је или је требало да заврши оно што је започето некада давно у Другом свјетском рату – рекао је Миливојевић.

Обиљежавању тридесете годишњице страдања српског становништва Мостара и долине ријеке Неретве, присуствовали су и представници републичких институција и херцеговачких општина.

 

 

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed