РТРС, 25.7.2015. Освештан обновљени манастир Возућица

Манастир Свете Тројице, Возућица, Завидовићи (14. век) Фото: РТРС

Манастир Свете Тројице, Возућица, Завидовићи (14. век) Фото: РТРС

Манастир Света Тројица – Возућица, у општини Завидовићи освештан је након деветогодишње обнове ове немањићке задужбине, која је уништена послије рата.

Владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије освештао је обновљени манастир и служио Свету архијерејску литургију.

Парох завидовићки протонамјесник Зоран Живковић рекао је  да је овај манастир кроз историју рушен, али и обнављан, као што је и сада то учињено.

Осим обнове манастира од пода до крова, уређена је и манастирска порта, изграђена подзида потпорних зидова и сређен прилаз манастиру са моста степеништем које раније није постојало. Вјерници Возућани обновили су и изградили звоник.

Такође, изграђен је нови мост преко Возућице, саниран је манастирски извор „Калуђерица“ и уређен простор око извора. Изграђено је и једно степениште од манастирске порте према гробљу.

Обављена је санација и конзервација темеља манастирске школе, која је радила од 1858. до 1886.године.

Манастир Возућица задужбина је краља Драгутина Немањића из 14. вијека. Овај манастир имао је важну улогу у очувању православља у овим крајевима, а доказ за то су српска села на лијевој обали ријеке Криваје, која су вијековима сачувана, све до етничког чишћења 1995. године.

Манастир је 2004. године проглашен спомеником културе БиХ, а његова обнова започела је 2006. године.

Прве активности на заштити манастира започео је Завод за заштиту споменика културе Републике Српске, а касније наставио федерални завод као надлежан за ово подручје, који је урадио и пројекат.

Након 1995. године на подручје возућке и стошке парохије у општини Завидовићи вратило се само око пет одсто Срба, или око 70 српских породица, док је прије рата у стошкој парохији живјело више од 600, а у возућкој више од 800 домаћинстава.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed