РТРС, 3.7.2015, Фоча: Изложба посвећена српским добровољцима

"Немојте нас заборавити", изложба ратних фотографија Ристе Марјановића Фото: Срна

„Немојте нас заборавити“, изложба ратних фотографија Ристе Марјановића Фото: Срна

ФОЧА, 3. ЈУЛА /СРНА/ – У галерији Музеја Старе Херцеговине у Фочи постављена је изложба фотографија и скица из Првог свјетског рата под називом „Немојте нас заборавити“ Народног музеја из Шапца, која је посвећена српским добровољцима.

Изложба је прошле године, поводом 100 година од почетка Великог рата, приређена у Српској академији наука и умјетности у Београду, а ове године постављена је у градовима у Републици Српској.

На 59 фотографија и скица првог ратног фоторепортера Врховне команде српске војске, рођеног Шапчанина Ристе Марјановића и ратног сликара Прве српске армије Васе Ешкићевића, представљени су бесмисао рата и херојска борба српског народа – од страдања Мачве, преко Церске и Колубарске битке, преласка Албаније, до Крфа, Солунског фронта и ослобођења земље.

Аутор изложбе, кустос и историчар Народног музеја у Шапцу Бранислав Станковић истиче да је изложба посвећена српским добровољцима који су из цијелог свијета долазили у Србију да би помогли матици, баш као што је случај са фотографом Марјановићем, који је стигао из Париза, и сликаром Ешкићевићем, професором петроградске Академије.

„Tо су људи који су били успјешни у својим каријерама, уљуљкани у благостању, али су се свега тога одрекли, вјерујући да има разлога и потребе да се жртвују за отаџбину“, навео је Станковић.

Он објашњава да је Марјановић, након преласка Албаније, 1916. године у Паризу организовао изложбу својих фотографија, снимљених 1914. и 1915. године, а затим и у Лондону и САД.

„Ово је била једна врста Си-ен-ена и Би-би-сија, пропаганде ратних циљева српске владе и српске војске. Када се вратио на фронт, забиљежио је посљедњу фазу пробоја Солунског фронта и уласка српске војске у Београд и Нови Сад. Ова изложба дјелује као сликовница Првог свјетског рата“, навео је Станковић.

Он је додао да је циљ путовања изложбе, која је прије Фоча била у Источном Сарајеву, Tребињу и Вишеграду, стварање јединственог културног и духовног простора српског народа.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed