РТРС, 8.2.2016, Бањалука: Обиљежене 74 године од злочина над ученицима ОШ „Ђура Јакшић“

Шарговац: Обиљежене 74 године од злочина над ученицима ОШ "Ђура Јакшић" - Фото: РТРС

Шарговац: Обиљежене 74 године од злочина над ученицима ОШ „Ђура Јакшић“ – Фото: РТРС

Служењем парастоса у Основној школи „Ђура Јакшић“ у бањалучком насељу Шарговац, обиљежене су 74 године од злочина над 52 ученика ове школе које су убиле усташе.

Обиљежавању 74. годишњице злочина присуствовали су предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, министри Дане Малешевић и Миленко Савановић, те припадници Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ.

Чубриловић је рекао да је наша историја препуна оваквих догађаја, али да је овај злочин, у коме су дјеца побијена без испаљеног метка, најтрагичнији.

– Злочин у овој основној школи је један од најстрашнијих који је почињен у Другом свјетском рату. Нажалост, од исте руке и политике српски народ је неколико пута страдао у 20. вијеку, што не смије бити заборављено – истакао је Чубриловић.

Министар рада и борачко–инвалидске заштите Миленко Савановић нагласио је да је идеологија фашизма у најгорем облику била манифестована у НДХ, те да су, вођене таквом идеологијом, усташе починиле стравичне злочине.

– Српски народ не смије више дозволити да буде убијан и прогањан – рекао је Савановић.

Министар просвјете и културе Дане Малешевић поручио је да не смију бити заборављени злочини почињени над Србима.

– Дјеца из ове школе су убијена маљевима и сјекирама. Морамо се сјећати свих наших жртава, не да би се светили, него да злочини више никада не би били поновљени – рекао је Малешевић.

Присутни су истакли да је људски опраштати, али да се овај злочин никада не смије заборавити.

Усташе су 7. фебруара 1942. године у покољу Срба у бањалучким насељима Мотике, Шарговац, Дракулић и у руднику Раковац на најмонструознији начин побиле више од 2.300 Срба, међу којима је било 551 дијете.

Годишњица овог страшног злочина обиљежена је јуче светом литургијом у Спомен-храму Светог великомученика Георгија, а на спомен-костурници у Дракулићу служен је парастос за невино убијене Србе.

Међу убијенима на звјерски начин, без испаљеног метка, била су и 52 ученика шарговачке Основне школе.

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed