РТРС, Срна, 4.2.2023, Гујон: Важна подршка Србима из Албаније

Скадар: Остаци цркве Св. Стефана (13.в) Фото: Вечерње новости

Скадар: Остаци цркве Св. Стефана (13.в) Фото: Вечерње новости

Српска национална мањина у Албанији је веома битна матици и Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону ће учинити све како би подржали рад удружења, допунских школа језика, разне манифестације и све друго што је битно за очување српског идентитета на простору Албаније, изјавио је директор Управе Арно Гујон.

Гујон је истакао да су Срби доживљавали веома тешке тренутке претходних деценија за вријеме Енвера Хоџе, па и прије тога, у вријеме краља Зогуа.

– Нама је веома битно да подржимо Србе из Албаније. Њих има и даље 30.000, они и даље говоре на српском језику и добро је што нису одустали од своје културе, од свог идентитета – рекао је Гујон за портал Косово онлајн.

Од четири српска удружења која постоје у Албанији, данас ради само једно, српско-црногорско Морача-Розафа из Скадра.

Јединство из Фиера постоји само на папиру, затворено је због лоше финансијске ситуације. Због захтевне албанске администрације, православно удружење Свети Јован Владимир из Скадра пре неколико година није успело да се пререгиструје, док Скадарлија из Тиране, од свог оснивања до данас није ни почела с радом – наводи Гујон.

Схватајући ситуацију у којој се налазе сва удружења, Гујон истиче да Управа коју води може да помогне само ако су она функционална, односно ако имају банковне рачуне и испуњавају све албанске прописе.

Како би подржали рад и функционисање српских удружења, Гујон каже да ће за Србе из Албаније Управа расписати посебан тематски конкурс.

– Потребе су велике, наша жеља је огромна, тако да верујем да ћемо у току ове године успети, не само да подржимо њихова удружења, већ и да отворимо неколико школа за српску децу из Албаније – рекао је Гујон.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed