Погледи, РТВ Врање, 30. 9. 2022, Пренос моштију страдалих Првом св. рату у спомен костурницу манастира Светог Николе у Врању

Спомен костурница палих у Првом светском рату у манастиру Светог Николаја, Врање Фото: Епархија врањска СПЦ

Спомен костурница палих у Првом светском рату у манастиру Светог Николаја, Врање Фото: Епархија врањска СПЦ

Преносом костију страдалих у Првом светском рату у новоизграђену Спомен костурницу почело је обележавање великог јубилеја манастира Свети Никола, 690 година постојања.

Епископ врањски Пахомије са свештенством и монаштвом Епархије врањске служио је Литургију у манастиру Светог Николаја, након чега је уследио парастос страдалима у Првом светском рату. Мошти које су пронађене у дубодолинама у Врању, око манастира и у целом округу смештене су у специјалне кутије и после службе, литијским ходом пренете у Спомен костурницу.

„Она је почела да се гради 1934. године. Међутим, историјске околности су такве биле да је тек дочекала прославу 690 година ове свете обитељи. Данашњим даном можемо да кажемо и да почињемо прославу великог јубијела. 4. октобра биће и освећена Спомен капела, а ово су све припремне активности за тај дан. То су пострадали у Првом светском рату од стране бугарског окупатора, наш народ је после рата сакупио те мошти страдалника, а митрополит скопски Јосиф дао је благослов да се 1934. почне костурница,“ каже свештеник Ведран Костић.

Костурница је завршена уз несебични труд многих, од Владе Републике Србије, преко Министарства за борачка питања, града Врања, Завода за заштиту споменика културе из Ниша и верног народа епархије.

„Молимо се за ове наше страдалнике, који су страдали само зато што су били православни Срби, да вратимо сећање на та страдања и да покушамо да свој живот уприличимо оној вери коју су они живели и да се молимо њима, а и Господу да се више никада не понови овакво страдање нашега народа, али ниједнога народа у свету. Да се ми православни хришћани потрудимо да заиста живимо православно и да се молимо Богу једни за друге, али и за оне који су изазвали страдање,“ каже епископ врањски Пахомије.

После преноса моштију, обележавање јубилеја наставља се у понедељак, када ће у 11 сати бити служен парастос погинулим ратницима у Првом светском рату испред Костурнице на Шапраначком гробљу. Након тога, у 12 сати биће отворена изложба „Свети Викентије митрополит скопски“, а у наставку одржано предавање „Српски војник у Великом рату“ у Галерији Народног музеја. Вечерње богослужење у манастиру Светог Николаја биће у 18 сати, а богослужбено прослављање наставиће се сутрадан, 4. октобра, Светом литургијом и освећењем Спомен костурнице и парастосом пострадалима у Великом рату. Свечана академија која почиње у подне заокружиће прославу значајног датума.

 

 

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed